Cryo Save je u problemima ali roditelji iz BiH ne moraju brinuti

cyro save, matične stanice

Iako je švicarskoj tvrtki Cryo Save u kojoj su, između ostalog, i roditelji iz BiH i drugih zemalja regije sačuvali matične stanice Ministarstvo zdravlja te zemlje oduzelo licencu za rad, klijenti ne moraju brinuti.

Tvrdi to jedan od bivših zaposlenika ove tvrtke, koja ja važila za najveću banku matičnih stanica u Europi, a koja se sada susreće s optužbama za malverzacije, zbog čega su švicarske vlasti pokrenule istrage, koje uključuju i pretres kuća čelnih ljudi tvrtke, te prostorije ove tvrtke.

Sve banke matičnih stanica, posebno europske, moraju imati ozbiljnu reosiguravajuću kuću iza sebe, koja u slučaju bankrota tvrtke mora na sebe uzeti troškove održavanja uzoraka.

Tvrtka je u problemima, razlozi će se sada utvrđivati, ali to ne znači da su uzorci propali, oni se čuvaju, održavaju, ima osiguranje koje jamči za njih, kazao je bivši zaposlenik Cryo Save-a, koji ne želi da mu se navodi ime.
Kako objašnjava, Cryo Save, posredstvom predstavništva Family Plus, iz Banja Luke bila je među prvima koje su u BiH nudile čuvanje matičnih stanica.

U početku je posao je išao jako dobro, imali su veliki broj klijenata, dobru suradnju sa središnjicom, koja je bila u vlasništvu investicijskih fondova iz zapadne Europe.

Međutim, kako kaže, problemi su počeli nakon što su se promijenili vlasnici, koji su imali nove strategije, ciljeve.
Posao je kretao nizbrdo, i tvrtka je dovedena do sadašnjeg trenutka da joj bude oduzeta licenca.

U međuvremenu, i način poslovanja u BiH se promijenio, jer je banjolučka tvrtka Family Plus, koja ih je zastupala, prekinula suradnju s njima.

Koliko je poznato sugovorniku, nastavili su poslovati posredstvom drugog zastupnika iz Bijeljine, ali su na tržištu bili znatno manje zastupljeni, za njih se znalo sve manje.

Prema njegovim saznanjima, stanje je bilo takvo da se u novom zastupništvu "nije znalo tko pije, tko plaća".

U međuvremenu, u BiH su se pojavile i druge banke, tržište se razvijalo, tako da je i Cryo Save gubio moć kakvu je imao na početku poslovanja u našoj zemlji.

Govoreći o procesu čuvanju matičnih stanica, i kako se taj posao odvija u BiH, sugovornik objašnjava da u svijetu postoji stotine banaka matičnih stanica, a da klijente u BiH dobivaju posredstvom tvrtki koja su klasična posredništva.

Posao tako funkcionira jer u BiH ne postoji javna banka, što je veliki problem.

Dakle, roditelji dođu u ured predstavnika, potpišu ugovor. Nakon toga, dobiju set, s kojim žena ide na porod.

Prilikom poroda, iz pupčanika se uzima krv koja je bogata matičnim stanicama, stavlja se u set, koji preuzima kurir i šalje ga u banke, gdje se materijal obrađuje i čuva.

Kako kaže, u ovisnosti od banke do banke, materijal se može čuvati 20, 30, 40 godina.

U ovisnosti od toga variraju i cijene, koje se u BiH kreću oko 3.500 - 4.000 KM, a većina banaka matičnih stanica nudi i plaćanje na rate.

Kako kaže, Cryo Save je imao i suradnju s komercijalnim bankama, koje su nudile i namjenske kredite za financiranje tog procesa