ZRMANJA Uz tisuće litara kancerogenog ulja pronađene i radioaktivne konzerve

ekološka katastrofa, otpad, rijeka

Svakim danom otkriva se novi tragični detalj o ekološkoj katastrofi na rijeci Zrmanji.

Iako su se u početku pojavile informacije da je rijeku zagadilo 250 tisuća litara mazuta, najvjerojatnije iz nekadašnjih spremnika mazuta propale tvornice Glinice, čini se kako su stvarne brojke daleko gore.

Slobodna Dalmacija prenosi da se u rijeku slilo '44 milijuna litara opasnog lužnatog materijala, oko 5000 litara visoko kancerogenog PCB ulja iz transformatora te stotinjak nestalih radioaktivnih doza tzv. mjerača protoka u konzervama od pet kilograma, koji su seljaci u obližnjim Jasenicama kasnije koristili kao utege za sijeno'.

Isti je izvor nedavno za Slobodnu Dalmaciju otkrio kako je mazut u podzemlju Zrmanje 'završio zahvaljujući kradljivcima starog željeza, koji su presjekli čelične cijevi između dvaju spremnika za mazut, što je osobno otkrio 16. travnja 2004. godine'.

Netko je ukrao tri tone bakra vrijednog tri milijuna eura, a da bi izvukao bakar, iz tih je transformatora trebalo ukloniti ulje.

Riječ je o najopasnijem mogućem otrovu, stručno ga zovu PCB, i visoko je kancerogen. Što mislite, da su ulje propisno izvadili i zbrinuli na propisan način? Naravno da nisu! - objašnjava za Slobodnu Dalmaciju inženjer kemijske tehnologije i bivši zaposlenik propale tvornice.

Nitko od tih današnjih dušobrižnika ne želi objasniti kako je nestalo stotinjak radioaktivnih doza mjerača protoka.

Oni su se čuvali u tzv. betonskim kioscima unutar tvornice i bili su spakirani u konzerve od po pet kilograma. Korišteni su u proizvodnji glinice, mjerili su brzinu protoka uz pomoć radioaktivnih čestica, izotopa urana.

Doza zračenja nije bila opasna za zdravlje. Koliko mi je poznato, nitko od ljudi koji su radili s njima nije imao štetnih posljedica za zdravlje.

Ali oni su imali svoju vrijednost i cijenu. Kad sam primijetio da su nestali prijavio sam sve policiji, a istraga je završena 2000. godine.

Otkriveno je da je većina tih radioaktivnih konzervi završila u Jasenicama, u istom dakle mjestu odakle se danas javljaju neki 'zabrinuti građani' - zaključuje izvor.