Zloglasni HOS-ovac "Maks" uhićen u Švedskoj zbog zločina u Dretelju!?

... BIRN - Justice Report Švedsko Tužiteljstvo Makitana sumnjiči da je kao stražar u logoru "Dretelj" od svibnja do kolovoza 1992. sudjelovao u ubojstvima, kidnapiranju, te mučenju zatočenih civila.

Između ostalog, sumnjiči se za učešće u protupravnom zatvaranju civila, mučenju i nasilju koje je prouzrokovalo patnje kod žrtava, kao i za nečovječno postupanje.

"Tužiteljstvo će odlučiti o prijedlogu za pritvor u četvrtak, 14. siječnja, a ako se to dogodi o tome će se raspravljati u petak", kazali su iz pres-službe ove institucije za Justice Report.

Kako je saopćeno iz švedskog Tužiteljstva, uhićenje Makitana je rezultat duge istrage tijekom koje je saslušano 70 osoba, te suradnje s "mnogim zemljama" i Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

"Tribunal uvijek surađuje sa vladama u regiji u smislu pomoći u pronalaženju mogućih počinitelja ratnih zločina", kazala je Justice Reportu Nerma Jelačić, glasnogovornica MKSJ-a, koja nije mogla otkriti više detalja o identitetu uhićeene osobe, kao ni djelima za koja se sumnjiči.

Prema pisanjima švedskih medija, koji su objavili identitet osumnjičenog, Makitan je porijeklom iz Stoca, a posjeduje i švedsko državljanstvo. Makitan se, prema dostupnim informacijama, dovodi u vezu s tjelesnim, psihičkim i seksualnim zlostavljanjima zatočenika u logoru "Dretelj".

Logor "Dretelj" kod Čapljine je tijekom 1992. bio pod kontrolom hrvatsko-muslimanskih jedinica HOS-a, a u njemu su bili zatočeni uglavnom srpski civili, koji su zlostavljani, držani u nehumanim uvjetima, a žene su silovane.

(Fena)