Zijadu Turkoviću 40, Milenku Lakiću 35 godina zatvora

zijad turković
Članovi ove skupine teretili su se za kaznena djela neovlašteni promet droga, razbojništvo, iznude, pranje novca, ubistva, pokušaj ubojstva, izazivanje opće opasnosti, te neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i za pljačku 2,4 milijuna KM u Kargo centru Međunarodne zračne luke u Sarajevu.

Vijeće za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je 1. kolovoza 2014. godine drugostupanjsku presudu od 25. travnja u predmetu Zijad Turković i drugi kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužiteljstva BiH i potvrđena prvostupanjska presuda za Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića.

Istom presudom uvažene su žalbe branitelja optuženih Turkovića, Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, a za Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostupanjska presuda Suda od 28. studenog 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Prvostupanjskom presudom od 28. studenog 2013. godine Turković je proglašen krivim za kazneno djelo organizirani kriminal u vezi sa kaznenim djelima: neovlašten promet droga, razbojništvo, pokušaj ubojstva, izazivanje opće opasnosti, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje kaznenog djela ubojstva, iznuda i pranje novca i s tim u vezi osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina.

Stjepanović je proglašen krivim za organizirani kriminal u vezi sa kaznenim djelima neovlašteni promet droga i razbojništvo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

Muamer Zahitović proglašen je krivim za kazneno djelo iznude i pranje novca, a osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, dok je Lakić proglašen krivim za organizirani kriminal u vezi sa aznenim djelima pripremanje ubojstva, a osuđen je na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina. Fadil Aljović proglašen je krivim za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom ubojstva i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Optuženi Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni su optužbi.