ZDŽ Službenici policije presreli auto i pronašli drogu vrijednu oko 300.000 KM

Pretres amfetamin Zenica
FUP

Koordiniranim aktivnostima djelatnika Federalne uprave policije (FUP), pod nadzorom dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH, izvršeno je presretanje vozila osumnjičene osobe, te je pretresom vozila, u spremniku za gorivo, otkrivena količina od oko 15,5 kilograma sintetičkih opojnih droga, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu dostiže više stotina tisuća KM.

Prema prikupljenim dokazima, droga je prokrijumčarena sa područja zemalja EU, te je nakon njenog krijumčarenja i ulaska vozila u Bosnu i Hercegovinu, na području Zeničko-dobojske županije, izvršeno lociranje vozila, u kojem je pronađena opojna droga.

Nakon pretresa, lišen je slobode osumnjičeni koji se tereti za kazneno djelo 'Neovlašten promet opojnim drogama' iz članka 195. KZ BiH. Postupajući tužitelj je nakon ispitivanja osumnjičenog, prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu međunarodnog krijumčarenja narkotika, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.

Kako se navodi iz FUP-e, u akciji pod nazivom 'Windmolen' privedena je osoba D.Š. (1995.). Ulična vrijednost pronađene droge je viša od 300.000 KM.

Prilikom pretresa je pronađeno 16 paketa bijele materije težine oko 15,5 kg koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin i jedna PVC vreća sa više stotina tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu MDMA, kao i drugi predmeti koji će se koristiti kao dokaz u kaznenom postupku, priopćeno je iz Ureda za informiranje FUP-e.