Zdenko se nije htio odvojiti od mrtve žene i vatrogasce molio: “pazite mi bebu”

...na zaleđenoj cesti u hrvatskoj Lici dok su mu žena Željka (36) i najmlađa kćerka (tromjesečna beba) umrle pred očima, već jučer je morao skupiti svu snagu te je sa slomljenom rukom izišao iz gospićke bolnice i zaputio se u Zagreb, kako bi barem bio uz svoju stariju kći koja tamo leži u bolnici teško bolesna.

Kako doznajemo, Zdenko je baš na dan tragedije išao u bolnicu u Zagreb. Naime, on je zajedno sa suprugom odlučio otpratiti bolesnu stariju kći tamo na liječenje, pa su u svom obiteljskom Renaultu pratili kola Hitne pomoći još iz Mostara, ali su doživjeli strašan sudar dok su pratili jureću Hitnu preko snježnih ličkih cesta.

Žureći za kolima Hitne, Zdenko se oko 15.45 sati Renaultom izvrtio na zaleđenoj cesti i sudario s Toyotom Corrolom koja mu je išla ususret.

Renault s mostarskom obitelji ostao je smrskan nasred ceste, a Zdenko je unutra ostao uz mrtva tijela.

"Bio je nakon sudara u takvom šoku da nije niti shvaćao da su mu žena i beba mrtve", priča nam vatrogasac Dražen Draženović, voditelj smjene u PVJ Plitvička jezera, koji je među prvima došao na mjesto nesreće.

" Kada smo došli na mjesto sudara, bebe već nije bilo u smrskanom autu, a otac je sjedio unutar olupine kraj mrtve žene. Nije htio izići iz auta dok nju ne izvučemo, a nitko mu nije imao hrabrosti reći da mu je žena mrtva. Ona nikakve znakove života nije davala, bila je zarobljena između dvaju sjedala, prepričao nam je situaciju koju je zatekao na ličkoj cesti ovaj vatrogasac. On kaže da ni vatrogasci u prvi mah nisu znali za bebu u autu.

"U autu su bili samo vozač i mrtva žena, a on je nešto nepovezano pričao, samo je govorio: 'Pazite mi bebu'. Kada je spomenuo bebu, mi smo se stresli, gledali smo. Nigdje bebe, pitali smo je li možda žena trudna, ali on je rekao: 'Ne, ne'. Onda smo vidjeli da je u autu bila autosjedalica i tek kasnije smo shvatili da je beba izvučena iz razbijenog auta prije nego što smo mi uopće došli na mjesto nesreće. Naime, bebu je izvukao ovaj drugi vozač iz Toyote koji se s njima sudario. On je nakon sudara izišao iz svog auta i izvukao bebu i nju stavio u vozilo Hitne pomoći, ali je i ona već umrla", kazao nam je Draženović.

On dodaje da su Zdenka vatrogasci uspjeli nagovoriti da iziđe iz auta, tek kada su njegovu ženu izvukli iz olupine.

"On je tada sam ustao iz auta i tu je stajao na mjestu sudara, jedva smo ga odvukli do Hitne pomoći i posjeli u Hitnu te su ga oni odvezli u bolnicu. Dalje ne znam što se s njim događalo, mogu samo reći da je izgledao kao da nije teže ozlijeđen, sam je mogao stajati, ja sam samo vidio da on ima krvi po leđima i malo se žalio da ga bole leđa i rebra", završio je priču ovaj hrabri vatrogasac. Nakon svega pretrpljenog, Zdenko je u bolnici uspio malo doći sebi, a već jučer je odlučio da će, usprkos tragediji i proživljenom šoku, biti uz stariju kći, kažu nam u njegovoj obitelji. "On je izišao iz bolnice, otišao je dati izjavu u policiji i odmah nakon toga se zaputio u Zagreb da bude s drugom kćeri", kazao nam je Zdenkov stric Marko Čuljak, kojeg smo jučer zatekli ispred kuće žalosti u mostarskom naselju Ilići.

"Evo, u kući su Zdenkovi roditelji, svi su u žalosti. Mi se čujemo sa Zdenkom preko telefona, on je u šoku, kakav će biti, ali evo mora biti snažan, žena i jedna kći su mu umrle, a druga kći mu je bolesna i on je odlučio barem biti uz nju", kaže stric, koji je jučer tek dodao da je ovo još jedna u nizu tragedija koje prate ovu obitelj.

"Zdenkov brat je poginuo u ratu, a nedavno mu se starija kći razboljela i sad, povrh svega, žena i beba mu poginu u nesreći", žalosno je on prokomentirao. Prema njegovim riječima, Zdenko i njegova žena su imali tri kćeri. "Ova treća kći je sada kod tetke. Svima im je teško", zaključio je Marko.

Dnevni list