Zbog ustanove "Miran san" kaznena prijava protiv Borisa Grizelja, bivšeg ministra zdravstva ŽZH

Zbog ustanove "Miran san" kaznena prijava protiv Borisa Grizelja, bivšeg ministra zdravstva ŽZH
B. G. (30) osumnjičen je da je, vršeći dužnost ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi u bivšoj Vladi ŽZH, počinio kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 1. KZ-a FBiH.

Naime, postupajući po peticiji građana mjesta Humac, općina Ljubuški, kojom su se isti protivili otvaranju ustanove za smještaj starih i nemoćnih osoba „Miran san“ Mostar, podružnica Ljubuški, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a poduzeli su niz izvida kojima su utvrdili sljedeće:

Utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je B. G. (30), vršeći dužnost ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi u bivšoj Vladi ŽZH, dana 21. 12. 2009. godine donio Rješenje kojim se odobrava obavljanje  djelatnosti Doma za stare i nemoćne osobe „Miran san“ Mostar, podružnica Ljubuški, u objektu koji nema uporabnu dozvolu, a što je u suprotnosti s odredbama čl. 45. Zakona o građenju (u spomenutom Rješenju navedeno je da su ispunjeni uvjeti za utemeljenje i početak rada Doma za stare i nemoćne osobe „Miran san“ Mostar, podružnica Ljubuški).

Daljnjim izvidima utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je B. G. (30), vršeći dužnost ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi u bivšoj Vladi ŽZH, dana 22. 9. 2008. godine donio Rješenje kojim se odobrava obavljanje djelatnosti Doma za stare i nemoćne osobe „Miran san“ Mostar, poslovnica Posušje, u objektu koji nema građevinsku, lokacijsku i uporabnu dozvolu, što je suprotno odredbama Zakona o građenju.

Bivši ministar B. G. (30) osumnjičen je da je navedenim radnjama, počinjenim na štetu šire društvene zajednice, privatnoj ustanovi Dom za stare i nemoćne „Miran san“ Mostar omogućio nezakonito otvaranje podružnica u Ljubuškom i Posušju a samim time i stjecanje protupravne imovinske koristi, čime je počinio kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti, iz čl. 383. st. 1. KZ-a FBiH.

Inače, za ovo kazneno djelo zapriječena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Podnošenje Izviješća o počinjenom kaznenom djelu protiv bivšeg ministra B. G. (30) predstavlja nastavak borbe protiv korupcije, koju Uprava policije MUP-a ŽZH uspješno vodi već dulje vrijeme (korupciju definiramo kao „svaki oblik zlouporabe ovlasti radi osobne ili skupne koristi, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru“).

UPRAVA POLICIJE MUP-a