Zbog lažne poruke na Viberu s računa mu skinuto 1.200 KM

Zbog lažne poruke na Viberu s računa mu skinuto 1.200 KM

Osobi iz Sarajeva skinuto je s bankovnog računa 1.200 KM i prebačeno na račun sportskih kladionica kada je poslalo fotografiju svoje bankovne kartice pošto je primilo poruku na Viberu da je dobitnik poklon-vaučera banke.

Policijskoj stanici Istočna Ilidža prijavljeno je da je četrdesetdvogodišnja osoba iz Sarajeva dobila poruku na Viberu kojom je obaviješteno da je dobitnik poklon-vaučera banke u određenom novčanom iznosu, te kako je potrebno banci dostaviti broj bankovne kartice, javlja Srna.

Osoba je fotografirala bankovnu karticu i poslao putem poruke, nakon čega je uvidom u bankovni račun osoba utvrdila da mu je skinuto 1.200 KM, a uvidom u listing transakcije utvrđeno kako je ovaj iznos prebačen na račun sportskih kladionica, priopćeno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

O svemu je obaviješten tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva u Istočnom Sarajevu i u tijeku je rad na rasvjetljavanju kaznenog djela prevara.

Policijska uprava Istočno Sarajevo apelira na građane, korisnike telefona i svih društvenih mreža, da budu oprezni prilikom njihovog korištenja i ustupanja svojih osobnih podataka kako ne bi došlo do zlouporabe, kao i u svim situacijama u kojima se od njih traže osobni podaci, posebno na društvenim mrežama na kojima je identitet tražitelja nepoznat.