Zatraženo određivanje pritvora za uhićene u akciji SIPA-e u Hercegovini

Nadležni tužitelj uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora Zvonku Periću Coti (1978.) iz Stoca, Vedranu Falaku (1979.), rođenom u Metkoviću, a nastanjenom u Čapljini, državljaninu BiH i R. Hrvatske, Željku Rebcu Želji (1970.) iz Čapljine, Miru Šutalo (1974.) iz Stoca, Draganu Orboviću (1970.), rođenom u Gacku, a nastanjenom u Nikšiću, Goranu Krtolici (1977.) rođenom u Bileći, a nastanjenom u Nikšiću, te Aleksandru Kajkuti (1975.) i Stanku Saviću (1969.), obojica iz Banje Luke.

Osumnjičene su 1. lipnja slobode lišili službenici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA i predali ih Tužilaštvo BiH istog dana, gdje ih je ispitao nadležni tužitelj. Mjera pritvora prema osumnjičenim se predlaže iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. točke a), b), c) i d) ZKPBiH.
Mostar: Zaplijenjeno 25 kg marihuane, uhićen predsjednik Mladeži HDZ-a 1990

Određivanje pritvora predloženo je zbog opasnosti od bijega osumnjičenih, jer njih šest posjeduje državljanstvo drugih država (Republike Crne Gore i Repubike Hrvatske), te iz razloga što je za predmetno krivično djelo zaprijećena kazna zatvora više od deset godina.

S obzirom na vrstu krivičnog djela i na način njegovog izvršenja, postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo počiniti krivično djelo i utjecati na svjedoke ili suučesnike i ometati tok istrage, priopćeno je iz državnog tužilaštva.

(Fena)