Zaplijenjeno oko devet kilograma marihuane

policija, droga, crna kronika, droga, pronađena opojna droga, droga, uhićenje, droga, Sipa, droga, suđenje, crna kronika, droga, krijumčari, droga, uhićenje, Livno, droga, droga, droga, šverc droge, Gacko, droga, droga, heroin, opijati , uhićenja
Droga je jučer pronađena u automobilu "golf", koje je vozila osoba čiji su inicijali S.R. iz Kosovske Mitrovice, nastanjeno u Sarajevu, rekao je novinarima šef Odjeljenja za odnose sa javnošću Uprave policije Irfan Nefić.

Prema neslužbenim informacijama, drogu je prevozio Rešad Sijarić.

"Pretresom vozila pronađeno je oko devet kilograma marihuane i mobilni telefon koji je korišten za poslove oko droge. Pronađena roba i vozilo su oduzeti, a uhićena osoba će, nakon kriminalističke obrade uz službeni izvještaj, u tijeku dana biti predato Županijskom/Kantonalnom tužiteljstvu na dalji postupak", rekao je Nefić.

Istražitelj u Odjeljenju za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Admir Vatreš rekao je da sva droga, koja se ilegalno prodaje u BiH, dolazi iz zemalja u okruženju, gdje postoji laboratorija amfetamina.

"Poznato je da se više od 80 % svjetske proizvodnje heroina odvija u Avganistanu, koji u BiH stiže preko Irana i Turske. Većina marihuane se uzgaja na području Albanije, a do nas dospijeva preko Kosova i Crne Gore. Kokain potiče iz Kolumbije, a u BiH stiže preko zemalja zapadne Evrope", objasnio je Vatreš.

On je dodao da se zaplijenjena droga skladišti i čuva u metalnim kasama u skladu sa zakonom. Prije uništavanja droga se vaga i vještači pred nadležnom komisijom, kako bi se izbjegla svaka mogućnost zloupotrebe.

Vatreš je naveo da je tržišna cijena kilograma marihuane 3.000 KM što je znatno više u odnosu na prethodne godine.

Srna