Zaplijenjeno oko devet kilograma marihuane

Droga je jučer pronađena u automobilu "golf", koje je vozila osoba čiji su inicijali S.R. iz Kosovske Mitrovice, nastanjeno u Sarajevu, rekao je novinarima šef Odjeljenja za odnose sa javnošću Uprave policije Irfan Nefić.

Prema neslužbenim informacijama, drogu je prevozio Rešad Sijarić.

"Pretresom vozila pronađeno je oko devet kilograma marihuane i mobilni telefon koji je korišten za poslove oko droge. Pronađena roba i vozilo su oduzeti, a uhićena osoba će, nakon kriminalističke obrade uz službeni izvještaj, u tijeku dana biti predato Županijskom/Kantonalnom tužiteljstvu na dalji postupak", rekao je Nefić.

Istražitelj u Odjeljenju za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Admir Vatreš rekao je da sva droga, koja se ilegalno prodaje u BiH, dolazi iz zemalja u okruženju, gdje postoji laboratorija amfetamina.

"Poznato je da se više od 80 % svjetske proizvodnje heroina odvija u Avganistanu, koji u BiH stiže preko Irana i Turske. Većina marihuane se uzgaja na području Albanije, a do nas dospijeva preko Kosova i Crne Gore. Kokain potiče iz Kolumbije, a u BiH stiže preko zemalja zapadne Evrope", objasnio je Vatreš.

On je dodao da se zaplijenjena droga skladišti i čuva u metalnim kasama u skladu sa zakonom. Prije uništavanja droga se vaga i vještači pred nadležnom komisijom, kako bi se izbjegla svaka mogućnost zloupotrebe.

Vatreš je naveo da je tržišna cijena kilograma marihuane 3.000 KM što je znatno više u odnosu na prethodne godine.

Srna