Zapaljena hrvatska kuća u Konjicu

Motiv za ovaj zločin, kako kaže Ivanković, nema.

''Moja rodica je već dugi niz godina u Njemačkoj, bila je odsutna i za vrijeme Domovinskog rata i doista ne znam tko bi i iz kojeg razloga mogao učiniti ovakvo što. Niti ja, niti je itko od mojih ratovao pa da pomislim da je u pitanju osveta'', ogorčen je Ivanković.

Nije bilo naznaka

Novoizgrađena, a sada već izgorjela kuća je uz Ivankovićevu vikendicu jedna od rijetkih obnovljenih kuća u ovom naselju. No, zanimljivo je to da niti jedan od tih desetak domova nije useljen. Razlog tome su možda i raniji slični slučajevi koji nisu rijetkost u ovom naselju.

''Anu je vukla očevina k sebi pa mi je poslala novac i zamolila me da nadgledam izgradnju kuće. Planirala je vratiti se ovamo za tri godine. Prije desetak dana sam finalizirao radove i stavio krov. Ne mogu vjerovati da se ovo dogodilo. Još joj nisam ni javio, nemam srca. U nedjelju sam je poslao slike izgrađene kuće, na što mi je poslala poruku kako ih se ne može nagledati te da živi za dan kada će se vratiti'', ispričao je šokiran Ivanković.

Grgić je kuću izgradila od svojih sredstava, bez ičije pomoći. I ništa nije sugeriralo na to da bi se mogao dogoditi taj incident.

''Nitko nam nije prijetio. Nije ni bilo nikakvih razloga za to. Ako je ovaj čin počinjen na nacionalnoj osnovi, opet mi nije jasno zašto'', objašnjava Ivanković.

Sami sebe kradu

Sead Hakalović, načelnik Operativnog centra Policijske uprave Konjic, kazao nam je kako je policija bila na licu mjesta i obavila očevid.

''Prekjučer su operativci pod vodstvom dežurnog tužitelja cijeli dan bili na terenu i prikupljali dokaze. Postoji osnovana sumnja da je kuća zapaljena, jer objekt nije bio priključen na niskonaponsku mrežu. Trenutačno se uzimaju izjave i provode sve druge istražne radnje. Istraga ide u smjeru potrage za izvršiteljem, a za sada nije nitko osumnjičen'', kaže Hakalović.

On nadalje navodi da nije zabilježen veliki broj sličnih incidenata u posljednje vrijeme nad kućama povratničkog nebošnjačkog stanovništva.

''Broj slučajeva paljenja i pljačke obnovljenih kuća nije velik. Takvo što se događa uistinu rijetko i obično je riječ o obnovljenim nenastanjenim kućama. Čak postoji naznake da su vlasnici obnovljenih kuća, koji su nastanjeni u Čapljini, Grudama ili negdje drugdje , sami odnijeli stvari iz svojih domova pa prijavili pljačku'', predočio je Hakalović za Dnevni list.