Zadar preplavio jeftini ecstasy iz Republike Srpske

Posebno zabrinjava što kod nas ne postoje nikakve stručne studije koje se bave tom problematikom, baš kao ni medicinska istraživanja o konzumaciji i utjecaju istodobnog uzimanja ecstasyja i alkohola – kazao nam je pedagog i sociolog dr. sc. Zlatko Miliša.


Do zabrinjavajućih podataka Miliša je došao u razgovorima s roditeljima i učenicima na okruglim stolovima i tribinama, a upozorava na sve opasniji trend među mladima – miješanje ecstasyja i piva.

Svjesna autodestrukcija

– Iako mogu govoriti samo na temelju vlastite ocjene, do koje sam došao u brojnim razgovorima, u pitanju je očito fenomen svjesne autodestrukcije. Ne postoje medicinski podaci, no učinak istodobnog miješanja ecstasyja i piva može biti hiperaktivnost, jaka amnezija, pa čak i fobije kao što je, primjerice, manija proganjanja – pojašnjava zadarski pedagog te dodaje kako su u prošlogodišnjem istraživanju o učestaloj konzumaciji alkohola, mladi opijanje percipirali kao čin kojim ne mogu vladati sobom, dakle, svjesno su inicirali autodestrukciju.

– Programi prevencije samo su mrtvo slovo na papiru, a centri za bolničko liječenje reagiraju tek naknadno, dakle, tek kad se stvori ovisnost – kazao je Zlatko Miliša.

Široke zjenice

Istaknuo je da je potrebno hitno donijeti sveobuhvatnu strategiju koja bi intenzivirala edukaciju mladih o fatalnim posljedicama uzimanja droga, u ovom slučaju izrazito dostupnog i raširenog ecstasyja.

U svom radu pod nazivom “Školski programi prevencije ovisnosti”, izrađenom za potrebe Ministarstva obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Slavko Sakoman ovisnosti naziva najozbiljnijim javnozdravstvenim i sociopatološkim problemom suvremenog svijeta te upozorava da je znatan dio heroinskih ovisnika u 17. i 19. godini života uzimao ecstasy i speed.

Na ljestvici ovisnosti esctasy je rangiran kao droga koja stvara umjereno snažnu ovisnost. Sakoman u svom priručniku upozorava roditelje da obrate pozornost na fizičke simptome koje imaju konzumenti ecstasyja: široke zjenice i pojačanu motoričku aktivnost.

Naš vodeći stručnjak zaključuje i da su učinci uzimanja te droge poremećeni misaoni procesi i nekritičnost, a što je kod brojnih konzumenata bio i razlog uzimanja ecstasyja.

slobodna dalmacija