VJERSKA MRŽNJA, RAZDOR I NETRPELJIVOST Osmorici mladića uvjetne kazne zatvora

Suđenje
Ilustracija

Općinski sud u Livnu u ponovljenom postupku protiv osmorice mladića, optuženih za kazneno djelo “Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”, ponovno je donio osuđujuću presudu.

Tomislav Pavković (1987), Ante Tokić (1989), Ivan Petrović (1987), Jako Jakovljević (1988), Marko Gavran (1992), Mario Zlomislić (1991), Slavko Ivanković (1990) i Josip Pavković (1990) osuđeni su uvjetno na godinu dana zatvora s rokom kušnje na dvije godine što znači da neće u zatvor ukoliko u dvije godine ne počine neko novo kazneno djelo.

Riječ je o ponovljenom postupku budući da je Županijski sud u Livnu po žalbi obrane, ukinuo presudu kojom su spomenuti bili osuđeni.

Na takvu presudu žalila se obrana optuženih koju zastupaju odvjetnici Perica Babić, Nada Dalipagić, Jozo Ćurić, Jerko Gavran i Zdravko Rajić.

Županijski sud je ukinuo prvostupanjsku presudu, jer je utvrdio da prilikom donošenja prvostupanjske presude nisu konkretizirane radnje svakog od optuženih. Također, sud je utvrdio da su provedena nezakonita vještačenja plinske boce koja je bila predmet izvršenja kaznenog djela. Zbog svega navedenog, Županijski sud je predmet vratio prvostupanjskom sudu na novo odlučivanje, odnosno ponovljeni sudski postupak. Isti je proveden i donesena je nova odluka.

Prema navodima iz optužnice, ova grupa mladića je u noći 14./15. kolovoza 2015. godine konzumirala alkohol u većem broju ugostiteljskih objekata na području Posušja, a potom su se dogovorili da odu u selo Omerovići kod Tomislavgrada kako bi ‘dignuli džamiju u zrak’ i prestrašili tamošnje stanovnike. Kupili su bocu plina koja se koristi u domaćinstvima i potom su se s dva vozila uputili ka Omerovićima. Zaustavili su se ispred džamije te su ispred ulaznih vrata dvorišta džamije ostavili plinsku bocu iz koje su povremeno ispuštali plin. U međuvremenu su staklenom bocom razbili zadnje vjetrobransko staklo na vozilu Passat u vlasništvu Seme Nuhić, a nakon toga su se vozilima odvezli ispred kuće Zajima Đulića. Uz galamu, mještanima su psovali “balijsku majku” te im upućivali prijetnje govoreći “gotovi ste”.

Napali su Zajima i Zijada Đulića te razbili vjetrobransko staklo na vozilu Mercedes vlasništvo Zajima Đulića. Dalje su u svom pohodu razbili prozor na kući Alije Rahmanovića.