Velika potraga za Naserom Palislamovićem iz Ključa

Bugojno, teroristički napad, Bugojno, terorizam, Zijad Ćatić, Bugojno, Bugojno, samoubojstvo, Bugojno

Bravar Naser Palislamović (37) iz Ključa, nastanjen u Zenici, trenutačno je najtraženiji osoba u regionu jer ga se sumnjiči da je jutros organizirao teroristički napad u Bugojnu, podmetanje razorne eksplozivne naprave iza zgrade policije u Bugojnu u kojoj je poginuo jedan policajac i više ih ranjeno. Navodno je pobjegao prema Sarajevu, glavnoj bazi ekstremnih islamista u BiH, u vozilu nissan almaro bijele boje. Koliko je poznato, prije više od dvije godine on je u Sanskom Mostu osuđen na godinu dana zatvora zbog krađe 26 košnica (!?) pa je u međuvremenu bio u zeničkom zatvoru, pišu večernje novine.

Ranije je uhićivan zbog posjedovanja 15 kilograma eksploziva. Njega je jučer očito prokazao uhićeni Haris Čaušević, bivši roker i aktualni ekstremni člana vehabijskog pokreta, koji je ubrzo nakon eksplozije uhvaćen u G.Vakufu, gdje se htio, što je valjda bio početni plan terorističkog napada, skloniti u masu muslimanskih hodočasnika na Ajvatovici. Međutim, osujećen je pa je pri uhićenju bacio ručnu bombu na policiju, ali srećom tom prilikom nije bilo težih posljedica. Nakon njega je priveden i Džemal Tojagić te još nekoliko sumnjivaca. Kako se ranije pisalo, indikativno je da se Rijad Rustempašić, kojem se trenutačno sudi za terorizam u Sudu BiH, nakon što je kod “brata” Palislamovića još prije pet godina pronađen eksploziv, odlučio iz Bugojna preseliti u Sarajevo.

Tu ga je, između ostalih, dočekao suoptuženik Edis Velić, koji je odranije poznat službama u BiH, ali i nekim zapadnim agencijama, zbog veza sa skupinom koja je siječnju 2007. pred Državnim sudom BiH osuđena na višegodišnje zatvorske kazne zbog pripreme terorističkih djela. Tada je Sud BiH izrekao kazne Mirsadu Bektaševiću, Cesuru Abdul-Kadiru i Bajri Ikanoviću, osobama poznatijim iz slučaja čije je kodno ime bilo “Maximus”.

Inače, Rijad Rustempašić je bivši pripadnik odreda El mudžahid i važi za eksperta u rukovanju eksplozivom i demontiranju minsko-eksplozivnih sredstava. Informacije domaćih i stranih obavještajnih službi ukazuju da je Rustempašić, koji je porijeklom iz Bugojna, upravo na ovaj način dolazio do eksploziva.

“Pouzdano raspolažemo informacijama kako je Rustempašić prikupljao eksploziv na bivšim linijama razgraničenja između ARBiH i VRS. Dosta je područja koja su nakon ratnih dejstava ostala nerazminirana, te ljudima poput Rustempašića, koji poznaju teren i sve vrste mina, nije nikakav problem doći do eksploziva koji se nalazi u mini. Ako uzmete u obzir da u jednoj protivtenkovskoj mini ima 3–5 kg eksploziva, onda stvari postaju dosta jasnije kada je riječ o količini skupljenog. Bio je zadužen i za prebacivanje eksploziva u Ključ”, govorio je svojevremeno za Stav jedan od istražitelja u ovom slučaju.Grupacija čiji je “viđeniji” član bio Rustempašić vezivala se za teroristička djela dizanja u zrak zvonika na crkvi “Srce Marijino” u selu Humci kod Bugojna, kao i podmetanje eksploziva i rušenje kuća u katoličkom selu Čurčića Lug, desetak kilometara udaljenom od Donjeg Vakufa.

Isto vrijedi za podmetanje eksploziva u katoličku kapelicu na ulazu u Donji Vakuf. Sve se to događalo do 1998. pa se Rustempašić opet pojavljuje 2004, kada je u jednoj od akcija SFOR-a, tijekom iznenadnog upada u njegovu kuću, pronađena veća količina oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Osuđen je na svega 15 mjeseci uvjetnog zatvora. Naime, Rustempašić je tijekom 2000. preko Akivne islamske omladine (AIO) pokušavao pronaći “angažman” u Čečeniji, kao dobrovoljac za tamošnja ratišta. Godinu dana poslije on će otići na “proputovanje” u Jordan i Saudijsku Arabiju. S druge strane, Palislamović je još jedan iz reda vehabija koji je imao i ima dobre veze sa istomišljenicima iz srednje Bosne, među kojima je i Rustempašić.

Cijela “mreža” dobro je organizirana i, što je još opasnije, uveliko razgranata. Ovo posebno dobija na težini ako se cijela priča oko Rijada Rustempašića i njegove skupine svede na kontekst obavještajnih saznanja koja su govorila kako ova četvorka planira napade na katoličku Katedralu u Sarajevu, franjevački samostan u Fojnici, te LOT timove EUPM!

 

Piše: robert soldo