VEHABIJE PRIJETE Pet političara dobilo prijetnje smrću

vehabije, vehabije, vehabije, bombaški napadi, vehabije, vehabije
U svijetu takve prijetnje su mnogo veće nego u BiH, ali i kod nas ne bi trebale biti zanemarene, iako su većinom u pitanju provokacije nezadovoljnih građana.
Izuzetaka naravno ima, pogotovo u vrijeme kada se BiH karakterizira kao zemlja podobna za razne vrste terorista.
U zadnje vrijeme bh. političarima najviše je prijetnji stiglo od članova vehabijskog pokreta, za koje mnogi tvrde da su se duboko ukorijenili u BiH.

Upućene 53 prijetnje


Među ozbiljnijim prijetnjama, barem kada je u pitanju vehabijski pokret, mogu se smatrati prošlomjesečne prijetnje upućene predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću i ministru sigurnosti BiH Sadiku Ahmetoviću, koje su stizale preko anonimnih pisama i e-mail poruka.
Da se radi o vehabijskom pokretu, neslužbeno se doznalo iz sadržaja tih poruka u  kojima su ovu dvojicu optuživali za to da ne brinu o interesima svog naroda i da će ih sustići pravda. Međutim, podatke o tome jesu li otkrivene osobe koje su upućivale prijetnje nije bilo moguće dobiti. Inače, prijetnje lideru SDA Tihiću slane su i ranije, neke su bile 'medijska patka', ali uglavnom svaki put kada bi se doznalo o bilo kakvoj dojavi, SIPA bi pojačala osiguranje.
Prema šturim informacijama iz SIPA-e, doznajemo da se bilo koja prijetnja prijavljena njima od političkih subjekata u BiH kontinuirano prati, analizira i evidentira. Tako se i došlo do podataka da su u posljednje tri godine zaštićenim osobama iz izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti upućene 53 prijetnje koje su se pokazale neozbiljnima, odnosno nitko nije bio u životnoj opasnosti, a većina prijetnji upućena je anonimno telefonski, te u obliku pisama, e-mailova, internet portala.

Prijetnje Srbima


Kada govorimo o prijetnjama upućenim političarima u našoj državi, na udaru su uglavnom oni koji često imaju potrebu govoriti, davati izjave i zastupati interese jedne strane bez da razmišljaju o posljedicama.
Logičan primjer za to su srpski političari koji i kada im nitko ništa ne radi javno govore da u Federaciji nisu sigurni i da brže-bolje iz Sarajeva bježe u svoju sigurnu Republiku Srpsku.
Posljednja u nizu anonimnih prijetnji bh. političaru upućena je na adresu predsjedatelja Vijeća ministara BiH Nikole Špirića u kojoj je navedeno da se dotični dobro čuva jer radi protiv BiH i njezinog naroda.
Sigurnosne agencije su se odmah dignule i počele tražiti tog 'nepismenog čovjeka', a hoće li ga pronaći, ostaje za vidjeti.
Među onima koji se ne osjećaju sigurno u federalnom dijelu BiH jer konstantno prima prijeteće poruke jest i predsjedateljica Doma naroda PSBiH Dušanka Majkić koja čak nema povjerenja niti u SIPA-u jer još uvijek nije dobila povratne informacije o tome tko su osobe koje su joj samo za jedno večer uputile više od 150 prijetećih poruka prošle godine dok je gostovala na FTV-u.
Navedeni političari nisu jedini kojima se prijetilo i pozivalo na javni linč, prijetnje su upućivane i političarima na entitetskim i županijskim razinama i sve odreda su bile posljedica nezadovoljstva građana koji žive na marginama društva.

U ovoj godini 5 prijetnji


Prema podacima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), tijekom ove godine osobama u vlasti upućeno je pet prijetnji, dok je taj broj u 2009.godini bio dosta veći, čak 24. Nakon procjene svih upućenih prijetnji utvrđeno je da se ne radi o ozbiljnim prijetnjama, a to se posebno odnosi na potencijalne terorističke prijetnje.

Prijetnje nisu opasne


Prema informacijama iz entitetskih ministarstava unutarnjih poslova, doznajemo da se entitetskim političarima ne prijeti i da prijava skoro da i uopće nema. One i koje stignu detaljno se pregledaju te policija aktivno radi na otkrivanju osoba koje ih upućuju kako bi se došlo do saznanja da i nisu opasne po život.

Piše: Lana Rizvanović / dnevni-list.ba