Vandali nabili mačku na šiljak ograde džamije u Banjoj Luci

Jeziv prizor dočekao je djecu koja su u nedjelju ujutro krenula na vjeronauk u Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci. Na šiljcima željezne ograde koja okružuje džamiju i groblje bila je nabijena mačka!

Policajčeva logika

Fotografiju tog krvoločnog nedjela, skupa s pismom, jedan je anonimni građanin poslao redakciji portala Buka.com. U njemu je opisao kako su djeca, vidjevši prizor, smjesta pozvala svog vjeroučitelja koji je potom pozvao policiju. Policijaci su nakon obavljenog očevida rekli kako će uskoro doći i pripadnici krim-policije. No, ubrzo im je javljeno, bez obrazloženja, da krim-polcijaci ipak neće doći na lice mjesta.

Najnevjerojatnije je zazvučala tvrdnja jednog policajca koji je pred vjeroučiteljem i djecom rekao da je "mačku možda udario automobil". Nije objasnio na što je mislio niti kojim bi to čudnovatim spletom fizikalnih zakona udarena mačka "savršeno" sletjela na vrške željeznih šiljaka.

Je li gnjusni čin poruka?

"Samim načinom izvršenja, ali i lokacijom koja bi svim normama civiliziranog svijeta trebala biti zaštićena i sveta, ovaj čin mi ledi krv u žilama. Kao posvećenom ljubitelju životinja i kao osobi čiji otac leži sahranjen samo nekoliko metara dalje od mjesta ovog gnusnog čina ne mogu se ne upitati: je li ovo bila "poruka" mačkoljupcima ili "drugačijima" u ovom gradu? Ili možda "zgodna prilika" za oboje", napisao je u svom pismu anonimni građanin koji je i snimio fotografiju strašnog vandalskog čina.

Inače, Sefer-begova džamija već je u mnogo navrata bila metom vandalskih činova, često s protuislamskim motivima - od kamenovanja prozora do ispisivanja ksenofobičnih grafita na njenim zidovima.