Uznemirujući snimci iz Sirije: Hladnjače za povrće pune leševa! - VIDEO

Sirijska vojska zauzela je danas džamiju Omari, u centralnom dijelu grada Dare, na jugu zemlje, ubivši u toj operaciji četvoro antivladinih pobunjenika, javili su očevici.Vojna operacija, u kojoj su tenkovi i helikopteri i teška artiljerija, trajala je oko 90 minuta, rekao je jedan od očevidaca. On je naveo da je među poginulima i sin glavnog imama džamije.

Sirijska vojska poslala je danas dodatne trupe u grad Daru, poslije žestokih sukoba u kojima je juče u tom gradu poginulo najmanje 65 ljudi. Očevici su prenijeli da su jutros u Daru stigla još četiri tenka, 20-ak oklopnih vozila i ambulantna kola. Grad Dara glavno je poprište borbi koje traju već šest tjedana između sirijske vojske i protivnika predsjednika Bassara Asada.

Dara je još od ponedjeljka bez struje, vode i telefonskih veza. Vojska je od ponedjeljka dozvoljavala ženama da izlaze i kupuju kruh, ali od danas je i to zabranjeno tako da je situacija u zatvorenom gradu sve teža. Prema podacima sirijske organizacije Posmatrači poštovanja ljudskih prava, u jučerašnjim sukobima u Dari poginulo je 65 ljudi. Ukupan broj poginulih od početka sukoba procjenjen je na 535. Bassar Asad postao je predsjednik Sirije 2000. godine, nakon smrti svog oca Hafeza Asada koji je vladao 29 godina.

Sirija je jedna od zemalja iz arapskog svijeta zahvaćena valom nasilja dok promijenutraže promjenu vlasti i poštovanje ljudskih prava.

(Oansa) , dnevnik.ba