Užas u Splitu: Silovana studentica i nasilnik nisu bili u vezi: Sumnja se da je koristio mikser?!

kao posljedica silovanja, zbog čega je njezin vršnjak i kolega R.Š. iz Splita osumnjičen, glavno pitanje na koje još nema odgovora jest od čega su mogle nastati takve ozljede.

Prema onome što je za sada zaključio vještak koji je angažiran u istrazi, te su ozljede mogle nastati ili ako je u vaginu ugurana ruka do lakta, ili, pak, nekakav tupo-tvrdi predmet.

Prema mišljenju nekih liječnika, tako užasne ozljede kakve je pretrpjela nesretna studentica mogle su nastati i guranjem neke vrste štapnog miksera, no tek se treba utvrditi je li to točno i, ako jest, kakav je točno tip miksera upotrijebljen.

Mnogo nepoznanica

Također, puno je zasad nepoznanica i u cijeloj priči o zabavi na kojoj je ukupno bilo pet momaka i četiri djevojke.

Ozlijeđena djevojka i osumnjičeni momak, koji su prijatelji i fakultetski kolege, na zabavu su došli posljednji. Prema neslužbenim informacijama, nesretna djevojka, koja se u bolnici oporavlja od ozljeda, ne sjeća se ničega, dok je osumnjičeni mladić tijekom iznošenja obrane kazao kako je on upotrijebio samo tri prsta te je kategorički odbacio mogućnost da je tijekom intimnog odnosa koristio bilo kakav predmet.

Ako se utvrdi da je to točno, treba ispitati i mogućnost da je još netko bio prisutan u dnevnom boravku tijekom "akcije", iako su u svojim iskazima policiji ostali sudionici zabave kazali da su oni, kad su vidjeli da bi između djevojke i mladića moglo doći do seksa, izišli vani ostavivši ih da se "zabavljaju".

Treba također utvrditi i zbog čega djevojka nije vikala i zvala u pomoć prilikom ozljeđivanja, odnosno je li uopće bila pri svijesti kad se sve to događalo. Razgovarali smo jučer s ocem osumnjičenog mladića, koji je kazao kako je razgovarao sa sudionicima zabave te da je siguran da njegov sin nije silovao djevojku.

- On i ta cura su bili prijatelji i kolege, skupa su pripremali ispite. Koliko znam, tamo se popilo dosta pića, tri boce viskija "Johnny Walker" i pili su ono nešto, kako se zove, medica. Čuja san i da se pušila trava, a sigurno je i bilo neke druge droge, ali ne znan koje, ja se u to ne razumin. Svi su bili pijani i svašta je tu bilo, a možda im je netko stavija i tu drogu u piće, pa nisu bili svjesni šta rade.

Čuja san da je ta cura prvo sjedila u krilu jednom drugom momku, da bi na kraju završila u krilu mog sina. Ne mogu reći što je zapravo bilo, ali je sigurno nije silova. Ja se nisam s njim čuo niti sam ga vidija otkad se to dogodilo, ali navodno se, prema priči tih drugih, kad je vidija krv uspaničija i viknija: "Ajme, ajme, zovite Hitnu."

Nama je nepojmljivo da bi on to moga napraviti, ispada da je on najgori kriminalac. Razumljivo mi je da se sad svi žele izvući i da govore da nisu bili unutra kad se sve to događalo, ali tko zna što je zaista bilo, kazao nam je mladićev otac.

- Nemam pojma koja je priroda odnosa između njih dvoje, no s njim sam bila prijateljica i imali smo takav odnos da bi mi uvijek govorio da se u nekog zaljubio. A za nju, koja mi je poznanica i bivša kolegica, to mi nikad nije rekao. Znam da su se čuli oko nekih ispita, no detalje ne znam.

Ne mogu ovo što se dogodilo spojiti s osobom koja mi je prijatelj i koju poznajem. No, ako je ovo istina, ako je on to napravio, ne želim više nikad u životu čuti za njega niti ga vidjeti. I za to treba najstrože odgovarati. Ne znam za nju, ali on nije nikad prije uzimao nikakve droge iako je znao popiti s društvom kad bi išli vani, kazala nam je mladićeva prijateljica.

Stravične posljedice događaja u Podstrani nisu odmah bile u cijelosti poznate. Upravo stoga je slučaj nakon prijave krenuo s nalogom za očevid na blažu kvalifikaciju: nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Pretpostavka je bila kako je djevojka pristala na seksualni odnos te ne može biti riječ o silovanju, nego samo o ozljeđivanju.

O njezinu pristanku posvjedočili su vjerojatno ostali koju su bili u kući u Podstrani toga poslijepodneva jer je ona bila na pragu smrti tako da se nije mogla izjasniti o tome. Problem je, međutim, što su svi sudionici uvijek i eventualni osumnjičenici, ako ne za samo počinjenje kaznenog djela, onda za prikrivanje dokaza, tj. sredstva kojim su nanesene teške ozljede.

Uzorak krvi

Početnu blagost u ocjeni kaznenog djela pojedini pripisuju i neiskustvu sudskog savjetnika s Općinskog državnog odvjetništva koji je koordinirao slučajem. Kako u Županijskom državnom odvjetništvu ništa ne prepuštaju slučaju, tako su i kod ove situacije, odmah nakon što su doznali za stravična zbivanja, zatražili detaljnije izvješće od niže rangiranog tužiteljstva o svim poznatim okolnostima.

Nedugo nakon toga, slučaj su i preuzeli ocijenivši kako postoje osnove sumnje za težu kvalifikaciju u nadležnosti županijskog tužiteljstva. U trenutku kada je slučaj preuzela iskusna tužiteljica Mira Dolić, naložene su sve dokazne radnje i nije isključena niti jedna mogućnost bez obzira na prvotne iskaze ostalih sudionika. Od svih je uzet uzorak krvi te su i osigurani svi materijalni dokazi.

Od suda je dobiven nalog za pretragu stana, a nije isključeno da privedeni mladić neće biti jedini osumnjičeni. Obranu privedenoga R.Š. preuzeo je odvjetnik mr. sc. Željko Gulišija koji nije želio komentirati slučaj.

Slobodna dalmacija