Usora: Ubio se policajac Dejan Glamatović

ubojstvo, ubojstvo, pucnjava, ubojstvo, samoubojstvo, ubojstvo, pljačka, alkohol, džamija, ranjavanje, vatreno oružje, crna kronika, utapanje, sava, ubojstvo, ubojstvo, braća Šimić, samoubojstvo, samoubojstvo, ubojstvo, samoubojstvo, HDZ 1990, crna kronika, pokušaj ubojstva, ubojstvo, ubojstvo, eksploziv, eksplozija, samoubojstvo, Međugorje, oružje, municija, droga, ubojstvo, Brčko, tučnjava, napad, uhićenje, Mostar, mrtvac, crna kronika, Mostar, samostan, časne sestre, Banjaluka, uhićenja, akcija, policija, samoubojstvo, vionica, ubojstvo, klis, samoubojstvo, čatrnja, Metković, prometna nesreća, lov, plin, kamenica, Hasan Sarajlić, samoubojstvo, Posušje, prometna nesreća, žepče, prometna nesreća, Međugorje, prometna nesreća, Međugorje, drvar, samoubojstvo, Usora, prometna nesreća, bulevar, Mostar, zapaljen automobil, tekija, Mostar, pljačka, Bugojno, slavko bašić, Livno, mazda, sjekira, MUP ZHŽ, policija, kontrola, smrt, Tuzla, trovanje, Ljubuški, paljevina, alhotest, Trebinje
Kako saznaje sarajevski Dnevni avaz od njegovih kolega iz smjene, Dejan je prije ovog čina prisustvovao smjenskom sastanku, na kojem su policajci upoznati s prekidom štrajka, te dogovorom s Vladom Županije, kojim su njihovi zahtjevi za povećanje plaća prolongirani za najmanje pola godine.


- Dejan je bio primjer policajca i čovjeka prije svega. Bio je omiljen među kolegama i još smo u šoku zbog svega. U ratu je bio pripadnik usorske HVO brigade.. Nakon rata formirao je obitelj i do jučer (ponedjeljak, op. a.) nikad nije iskazivao bilo kakvo ponašanje koje bi i naslutilo ovako tragičan čin - kazao je sarajevskom listu kolega iz stanice, uz molbu da se ne objavljuje njegovo ime.

Dejan je iza sebe ostavio suprugu i dvoje djece te treće dijete, koje je tek na putu. Time je šok među kolegama veći, jer su svjesni da se radi o činu očajnika.

- Bio je kreditno zadužen kao i svi mi. Imao je popunjene formulare za novi kredit i čekao da ih preda, dok saznamo kakvo će biti povećanje plaća. Nakon što se čulo da od povećanja nema ništa, nije više riječ progovorio. Na kraju smjene ostavio je u ormarić značku, dokumente, opasač, svjesno je službeni pištolj ponio sa sobom, a ostavio stvari koje, inače, policajac nosi kući. Otišao je u ratom devastiranu kuću i pucao u sebe. Očigledno je da nije mogao više izdržati sav taj pritisak. Tko zna koliko nas je još takvih i gdje je granica kad ljudi "puknu" - kaže Draganov kolega.

Hranitelj obitelji, pritisnut kreditima, primao je plaću od četrdesetak maraka da bi osposobio prostor za život i svojoj obitelji osigurao egzistenciju.

Dejanova "granica izdržljivosti", očigledno, testirana je višednevnim povuci-potegni pregovaranjem koje je rezultiralo povećanjem plaća za dvjestotinjak maraka. Problem je nastao što Dejan, kao i tisuću i pet stotina njegovih kolega, prekjučer nije dobio odgovor kada.

U tijeku višednevne obustave rada policajci iz svih dvanaest općina ZDŽ, među kojima je bio i Glamatović, tražili su da njihove plaće budu izjednačene s plaćama u drugim županijama jer veoma često i sami budu upućivani u druge dijelove Federacije i BiH na intervencije. Njihovi sindikalisti su postigli dogovor da se plaće povećaju, ali bez točnog termina, jer će zakon koji to tretira biti usvojen do srpnja, a njegova primjena početi vjerojatno tek u 2012. godini.


- Ja sam pretpostavljeni u istoj smjeni. Pokušajte razumjeti da smo svi još u šoku. Prethodnih dana smo bili zajedno u svemu vezano za štrajk, zbivanja u Zenici, da sebi ne možemo doći. Evo sad sam na poslu, ali su misli svih policajaca Usore, a vjerujem i šire, s obitelji našeg kolege. Molim vas da razumijete, ali još nismo za neku širu priču o svemu - kazao je za "Dnevni avaz" Ilija Mikulić, predsjednik Sindikata policajaca Policijske stanice Usora.