Usora: Ubio se policajac Dejan Glamatović

Usora: Ubio se policajac Dejan Glamatović
Kako saznaje sarajevski Dnevni avaz od njegovih kolega iz smjene, Dejan je prije ovog čina prisustvovao smjenskom sastanku, na kojem su policajci upoznati s prekidom štrajka, te dogovorom s Vladom Županije, kojim su njihovi zahtjevi za povećanje plaća prolongirani za najmanje pola godine.


- Dejan je bio primjer policajca i čovjeka prije svega. Bio je omiljen među kolegama i još smo u šoku zbog svega. U ratu je bio pripadnik usorske HVO brigade.. Nakon rata formirao je obitelj i do jučer (ponedjeljak, op. a.) nikad nije iskazivao bilo kakvo ponašanje koje bi i naslutilo ovako tragičan čin - kazao je sarajevskom listu kolega iz stanice, uz molbu da se ne objavljuje njegovo ime.

Dejan je iza sebe ostavio suprugu i dvoje djece te treće dijete, koje je tek na putu. Time je šok među kolegama veći, jer su svjesni da se radi o činu očajnika.

- Bio je kreditno zadužen kao i svi mi. Imao je popunjene formulare za novi kredit i čekao da ih preda, dok saznamo kakvo će biti povećanje plaća. Nakon što se čulo da od povećanja nema ništa, nije više riječ progovorio. Na kraju smjene ostavio je u ormarić značku, dokumente, opasač, svjesno je službeni pištolj ponio sa sobom, a ostavio stvari koje, inače, policajac nosi kući. Otišao je u ratom devastiranu kuću i pucao u sebe. Očigledno je da nije mogao više izdržati sav taj pritisak. Tko zna koliko nas je još takvih i gdje je granica kad ljudi "puknu" - kaže Draganov kolega.

Hranitelj obitelji, pritisnut kreditima, primao je plaću od četrdesetak maraka da bi osposobio prostor za život i svojoj obitelji osigurao egzistenciju.

Dejanova "granica izdržljivosti", očigledno, testirana je višednevnim povuci-potegni pregovaranjem koje je rezultiralo povećanjem plaća za dvjestotinjak maraka. Problem je nastao što Dejan, kao i tisuću i pet stotina njegovih kolega, prekjučer nije dobio odgovor kada.

U tijeku višednevne obustave rada policajci iz svih dvanaest općina ZDŽ, među kojima je bio i Glamatović, tražili su da njihove plaće budu izjednačene s plaćama u drugim županijama jer veoma često i sami budu upućivani u druge dijelove Federacije i BiH na intervencije. Njihovi sindikalisti su postigli dogovor da se plaće povećaju, ali bez točnog termina, jer će zakon koji to tretira biti usvojen do srpnja, a njegova primjena početi vjerojatno tek u 2012. godini.


- Ja sam pretpostavljeni u istoj smjeni. Pokušajte razumjeti da smo svi još u šoku. Prethodnih dana smo bili zajedno u svemu vezano za štrajk, zbivanja u Zenici, da sebi ne možemo doći. Evo sad sam na poslu, ali su misli svih policajaca Usore, a vjerujem i šire, s obitelji našeg kolege. Molim vas da razumijete, ali još nismo za neku širu priču o svemu - kazao je za "Dnevni avaz" Ilija Mikulić, predsjednik Sindikata policajaca Policijske stanice Usora.