Ulične bande haraju Mostarom

Neredi Mostar

Osim onih sporadičnih slučajeva tučnjava po kafićima zbog „krivog pogleda“ ili nenamjernog posipanja pićem, nerijetko se tučnjave i dogovaraju preko interneta ili mobilnih telefona. Iako će u policiji reći da u Mostaru nema organiziranih bandi koje bez razloga napadaju mlade parove ili prolaznike na ulici, činjenice govore da je bilo i takvih slučajeva.

Napadnut par

Sredinom ovog mjeseca skupina od desetak mladića je bez ikakvog razloga napala mladi par parkiran u mraku pokraj jezera Hidroelektrane Mostar u naselju Vrapčići, a korišteno je i vatreno oružje. Načelnik Policijske uprave Mostar Dragan Jelonjić potvrdio je tada da je par napadnut bez ikakvog motiva. U napadu su sudjelovali sve mahom mladići starosti od 18 do 20 godina. Jedan od napadača A.M. (1991) bio je priveden, ali je pušten iz pritvora uz kaznenu prijavu za ugrožavanje javnog reda i mira i oštećenje tuđe stvari, dok je protiv drugoga napadača A.M. (1993.) podnesena prijava za oštećenje tuđe stvari. Za još trojicom napadača se tragalo. Spominjalo se tada i djelovanje tzv. šerijatske policije, ali nema točnih podataka da takva skupina doista postoji na ovome području. Mještani naselja u kojem se dogodio napad izjavili su tada kako se dvoje-troje lokalnih mladića u blizini Hidroelektrane porječkalo s jednim mladićem koji se nalazio u društvu djevojke.
Nakon toga otišli su po još svojih prijatelja koji su razno-raznim predmetima napali nesretnog mladića i djevojku, nanijevši im tjelesne ozljede, kao i veliku štetu na automobilu.

Tučnjava na Bulevaru

Još početkom mjeseca na mostarskom Bulevaru dogodila se tučnjava u kojoj su sudjelovali mahom 18-godišnjaci i maloljetne osobe. Tučnjava se dogodila oko 2 sata ujutro, a jedan je mladić ozlijeđen u napadu šest osoba. Naime, prema prijavi u Policijskoj upravi Mostar, u 2.30 sati u istu je pristupio N.M. iz Mostara zajedno sa svojim sinom M.M. rođenim 1992. i prijavio da su njegovog sina na mostarskom Bulevaru napala šestorica mladića.
U napadu su korištene bejzbol palice i noževi. Napadnuti je prepoznao jednoga od napadača. U pitanju je mladić I.Z. rođen 1990. iz Mostara. Zanimljivo je da je napadnuti mladić izjavio u policiji kako su i prije toga napada sudjelovali u jednoj tučnjavi.

Međunacionalni sukobi

Grad Mostar nije pošteđen niti međunacionalnih sukoba u kojima sudjeluju nadobudni maloljetnici rođeni tijekom rata ili u godinama nakon njega. Jedna takva tučnjava dogodila se u travnju ove godine u gradskom parku Zrinjevac i to u sred bijela dana. Tri mladića su vozilom Hitne pomoći prevezena u Centar urgentne medicine Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, dvojica su nakon ukazane pomoći puštena na kućnu njegu jer su im utvrđene lakše tjelesne ozljede, dok je jedan mladić tada zadržan na promatranju. Skupina od desetak maloljetnika prišla je trojici mladića koji su poslijepodnevne sate provodili u razgovoru u parku. Nakon kratkog verbalnog sukoba, skupina je nasrnula na trojicu mladića udarajući ih šakama i nogama po svim dijelovima tijela. Najgore je prošao jedan mladić koji je imao vidnu ozljedu glave, a nalazio se i u teškom stanju šoka.  U lipnju mjesecu slična situacija. Došlo je do još jednog incidenta, tučnjave i nasilja među mladima. Iako taj incident nije prijavljen policiji, iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar potvrđeno nam je tada da je na njihov Odjel urgentne medicine primljen 18-godišnji R.Z.  Primljen je s ozljedama u predjelu glave i prsa, a koje su okarakterizirane kako lakše, te nije zadržan na bolničkom liječenju.

Stradao i policajac

Ponovno se aktualizirala sigurnosna situacija u gradu i odgoj mladih koji slobodno vrijeme „ubijaju“ kako bi se obračunali s nekim tko ih krivo pogleda, nešto netočno kaže ili jednostavno traže neki treći banalni razlog. Tragične posljedice u tučnjavama i nakon njih nekoliko su puta potresle Mostarce. Doček Nove 2009. godine u Mostaru završio je tragično po obitelj Zovko iz Mostara, Naime, Milenko Zovko (41) zvani Mića, pripadnik Policijske uprave Mostar, preminuo je u novogodišnjoj noći u Mostaru prilikom intervencije na sprječavanju narušavanja javnog reda i mira. Oko 3.30 sati u Ulici kneza Branimira policija je dobila dojavu da je došlo do značajnijeg narušavanja javnog reda i mira u kojem sudjeluje više osoba. Na teren je odmah poslano nekoliko policijskih ophodnji, a među njima i pripadnici Interventne postrojbe iz PU Mostar. Policija je zatekla nekoliko osoba koje su i dalje narušavale javni red i mir, a prilikom pokušaja smirivanja situacije nekoliko se osoba dalo u bijeg. Policajac Zovko je zajedno sa svojim kolegom Alenom Spahićem potrčao za jednim od sudionika tučnjave kako bi ga priveli kada je policajac Zovko pao na zemlju. Preminuo je od zatajenja srca.

Srpanj prošle godine ostat će upamćen i po masovnoj tučnjavi između pristaša vehabijskog pokreta i nekolicine mladića iz mostarskog naselja Liman. Tom prilikom je ozlijeđeno 5 osoba, a Magdin Dizdarević je preminuo u Regionalnom medicinskom centru „Dr. Safet Mujić“ od zadobivenih ozljeda.
Nekolicina mladića iz mostarskog naselja Liman je imala proslavu, a buka je navodno uznemirila muškarce koji su u džamiji kod Šarića Harema održavali večernju molitvu. Prvo su se posvađala dvojica muškaraca sa suprotnih strana. Žučna svađa između dvojice muškaraca prerasla je u tučnjavu u koju su se potom umiješale i ostale osobe koje su bile i blizini.
Došlo je do bjesomučne tučnjave nasred ulice, dok ih nije prekinula policija koja je pozvana u međuvremenu.
Policija HNŽ-a završila je istragu toga slučaja i predala izvješće Tužiteljstvu HNŽ-a oko tragične smrti Magija Dizdarevića. U izvješću je osumnjičeno jedanaest osoba, za više kaznenih djela –Igor Salčin je osumnjičen za kazneno djelo ubojstva i sudjelovanja u tučnjavi. Erol Begović i Adnan Ivković su osumnjičeni za kazneno djelo počinjenja teške tjelesne ozljede i sudjelovanja u tučnjavi, dok su Nedžad Klarić, Fadil Bećirević, Skender Gaš, Hadžija Gaš, Edin Prguda, Zenvel Beriša, Haris Dvizac, Senaid Krhan osumnjičeni za sudjelovanje u tučnjavi.
Osim ovih slučajeva, u Mostaru vlada opsadno stanje i kada su u pitanju odigravanja nogometnih utakmica, bilo da se igraju na nogometnim terenima u Bosni i Hercegovini ili negdje po svijetu. U proteklih nekoliko godina bili smo svjedoci masovnih sukoba nakon odigravanja nogometnih utakmica na svjetskim i europskim prvenstvima, a i na domaćim terenima. Osim ozlijeđenih osoba, grad i njegovi građani pretrpjeli bi ogromnu materijalnu štetu.

dnevni list