Uhićenja zbog velikih tragedija u Mostaru

Netko mora odgovarati za smrti djeteta i dvojice mladih radnika, rekao nam je jučer tužitelj Predrag Tomić koji vodi istragu u ovim slučajevima.

Radnici na ispitivanju

Policija je u subotu navečer na ispitivanje privela četvoricu radnika zbog tragične pogibije Ibre Pehlića (21) i Alema Husrepa (28) koji su stradali od strujnog udara na pruzi u Raštanima, a dva dana ranije su uhićena braća Senad i Denis Drljević koji su označeni kao glavni krivci za nesreću u kojoj je ispod Starog mosta poginuo dječak Mirza Velagić (10). Istraga o ova dva slučaja će potrajati, a danas će u policijske prostorije biti privedena još četvorica radnika koja su radila na pruzi u Raštanima. Prvoosumnjičeni za tragediju u Raštanima je rumunjski državljanin koji je zadržan u policijskim prostorijama. On je upravljao bagerom koji je dizalicom dodirnuo električne vodove i tako izazvao strujni udar koji je usmrtio mladiće. Podsjetimo, radnik iz Rumunjske je u subotu ujutro upravljao dizalicom te je utovarao cisternu s vodom na vagon, a Pehlić i Husrep su s tla rukama pridržavali cisternu. Tada je gornji dio dizalice dodirnuo žicu pod naponom, a struja je protresla dvojicu mladića, koji su nakon toga pali na tlo. Umrli su na mjestu, a odjeća im je bila spaljena. Rumunj koji je sjedio na dizalici kasnije se žalio na slabost i mučninu. “Njegova odgovornost je neupitna”, rekao nam je izvor iz policije. Od njega još nije uzeta službena izjava, jer policija još nije pronašla prevoditelja s rumunjskog. U ovom slučaju se još istražuje moguća kaznena odgovornosti tvrtke koja je bila zadužena za izvođenje radova. Vještak elektro-struke će istražiti je li postojalo uzemljenje na mjestu nesreće, te zašto nitko nije ugasio napon iznad pruge. Hoće li biti novih uhićenja pokazat će vrijeme. Za tragediju u Raštanima postoje kontradiktorne informacije, od toga da su trojica radnika samoinicijativno krenula pretovarati teret, do priča da je šef pod nadimkom Tofa dvojici nesretnika prethodno rekao da idu pomoći bageristu pri podizanju velikog spremnika vode koji je trebalo utovariti na vagon. Nakon ispitivanja svih svjedoka mnogo toga bi trebalo biti jasnije.

Samovoljno postavili štand


Također, još je u tijeku istraga tragedije u kojoj je stradao desetogodišnji Mirza Velagić, sin Admira, jednog od najboljih i najomiljenijih Veležovih nogometaša. Zbog ovog slučaja su bila uhićena braća Senad i Denis Drljević, koji su, prema navodima iz policije, samovoljno i bez ikakvih dozvola postavili štand kod kojeg je dječak stradao. Podsjetimo, Mirza se kupao u Neretvi i zbog jake kiše izišao je iz vode i sklonio se pod improvizirani šank ispod Starog mosta, koji je toga dana postavljen zbog skokova i popratnih zabavnih događaja na tom platou. Rukom se uhvatio ili za hladnjak ili za metalnu šipku šanka odakle ga je udarila struja. Braća su samovoljno razvukla kablove i doveli struju do šanka, utvrdila je policija. Nažalost, u ovom slučaju su opet zakazale nadležne institucije. Kako navode iz policije, braća su svake godine postavljala štand na platou ispod Starog Mosta, a institucije nikad nisu reagirale. Da nije bilo ovog tragičnog događaja, opet bi sve prošlo nezapaženo, rekao nam je izvor iz policije.

Piše: I. Herceg/dnevni list