FOTO/VIDEO  Uhićeni »kraljevi stoke«, policajci i graničari

... i krijumčarenje stoke iz Srbije, čime je pričinjena višemilionska šteta BiH. U akciji su uhićeni "kraljevi stoke" u Podrinju, ali i četvorica policijskih službenika MUP-a RS, te osam policajaca Granične policije BiH, pišu nezavisne.com.

Potvrđeno je da su u akciji uhićeni Adnan Husić, pomoćnik zapovjednika Policijske postaje Bratunac, i Dragan Šakotić, šef smjene u Policijskoj postaji Zvornik. Uhićeni su i policajci iz Bratunca Ermin Karamujić i Ljubiša Zarić. Među uhićenim u Graničnoj policiji BiH ističe se ime Araza Jukića, zapovjednika Granične policije u Zvorniku.

Izvor blizak sigurnosnim agencijama potvrdio je da je u akciji "palo" i nekoliko takozvanih kraljeva stoke u Podrinju, koji su bili krajnji kupci krijumčarene stoke prije njenog klanja.

Tako su uhićeni Vujadin Prodanović, Vujadin Maksimović te Željko i Rade Jovanović, svi iz Bratunca.

"Radilo se o dobro organizovanoj skupini koja je specijalno opremljenim čamcima prebacivala živu stoku iz Srbije u BiH. Jedni su imali ulogu da prebacuju stoku, a službenici MUP-a RS i Granične policije BiH da zatvaraju oči, kako bi stoka bila transportovana kupcima, uglavnom vlasnicima mesnica", objasnio je izvor blizak istrazi.

Gojko Vasić, direktor policije RS, naveo je da je u akciji uhićeno ukupno 12 policijskih službenika.

"Uhićenja su rezultat višemjesečne istrage u kojoj je prikupljeno dovoljno dokaza za kazneno procesuiranje osumnjičenih za organizirani kriminal, odnosno za zlouporabu položaja, primanje i davanje mita i krijumčarenje. Uhićeni policijski službenici MUP-a RS će, kao i ostali uhićeni, biti predati u nadležnost Tužiteljstvu BiH", kazao je Vasić na zajedničkoj konferenciji jučer u Istočnom Sarajevu, ujedno pohvalivši suradnju policijskih agencija zbog koje nije bilo curenja informacija tijekom istrage pa su svi osumnjičeni pronađeni i privedeni.

Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH, potvrdio je da je zbog uključenosti u šverc stokom uhićeno osam policijskih službenika ove agencije.

"Među privedenima su jedan zapovjednik u Zvorniku, pet vođa sektora, jedan vođa smjene i jedan policajac", rekao je Dumančić te podsjetio da je zbog sličnih nedjela do sada suspendovano 28 pripadnika Granične policije.

Naglasio je da su uhićeni granični policajci direktno učestvovali u švercu stoke.

"Odavno smo znali da se time bave, ali nismo mogli reagirati ranije", dodao je Dumančić.

Goran Salihović, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, i Goran Zubac, direktor SIPA, ocijenili su da je jučerašnju akcija, kao rezultat višemjesečne istrage, dokaz odlučnosti za zajedničku borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"I ova akcija je usmjerena protiv onih koji podrivaju temelje i budžet BiH", kazao je Zubac.

O visini štete koja je budžetu BiH pričinjena krijumčarenjem stoke čelnici policijskih agencija i Tužiteljstva BiH nisu mogli iznijeti precizne podatke uz objašnjenje da tužiteljstvo nastavlja istragu u ovom predmetu.

Čelnici policijskih agencija naglasili su da su u ovim akcijama imali značajnu podršku Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i MUP-ova Sarajevske, Zeničko-dobojske i Tuzlanske županije.