Uhićeni članovi kriminalne skupine Darka Eleza

Uhićeni se sumnjiče da su u okviru i za potrebe organizirane kriminalne skupine Darka Eleza učestvovali u pomaganju izvršenja kaznenih djela počinjenih u tijeku 2005. godine na području Istočnog Sarajeva, priopćeno je iz Sipe.

Oni su privedeni u službene prostorije Sipe, a nakon kriminalističke obrade biti će odlučeno o njihovom daljem statusu i predaji postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH.

Pretresi su izvršeni na području Bijeljine, Zvornika, Tuzle, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, u suradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo, po naredbama Suda i Tužiteljstva BiH, javlja Nezavisne Novine.

U priopćenju se ističe da će aktivnosti u vezi sa akcijom kodnog naziva "Lutka" biti nastavljene, te da se može očekivati rasvjetljavanje većeg broja ubojstava, pljački i razbojništava, počinjenih na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i šire, s ciljem potpunog razotkrivanja i procesuiranja članova organizovane kriminalne skupine.

Tužiteljstvo

U nastavku akcije kodnog naziva "Lutka" jutros je slobode lišeno šest osoba koja će u zakonskom roku biti predata Tužiteljstvu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ove osobe osumnjičena su za kaznena djela organizovanog kriminala i razbojništva, a u vezi sa pljačkom oko 1,8 miliona KM na području Han Pijeska u kolovozu 2005. godine, odnosno pljačke transporta novca iz "Pavlović banke", te za pokušaj pljačke više od 2,2 miliona KM iz "Nove banke" prilikom transporta novca u Istočnom Sarajevu u studenom 2005. godine.

Lišavanja slobode i pretresi izvršeni su u više gradova, uključujući Bijeljinu, Zvornik i Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj, te Tuzlu i Sarajevo u Federaciji BiH, priopćeno je iz Tužiteljstvu BiH.

Postupajući tužitelj će, nakon što ispita osumnjičene, odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.