Ubojicama Denisa Mrnjavca 25 godina zatvora

Žalbeno vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH oglasilo je krivim Ademira Lelovića (1990) i Berina Talića (1989) za pomaganje maloljetnom Nerminu Sikiriću u ubojstvu srednjoškolca Denisa Mrnjavca 5. veljače 2008. godine u sarajevskom tramvaju te ih osudilo na 15 odnosno 10 godina zatvora.

Istovremeno, Lelovićeva majka Armina Milić, koja je optužena za pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela, odnosno skrivanje oružja, oslobođena je optužbi.

U skladu s rješenjem Suda, okrivljeni Lelović i Talić ostaju u pritvoru do roka upućivanja na izdržavanje izrečene zatvorske kazne.

Do obnove postupka u ovom predmetu došlo je nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu presudu Županijskog suda Sarajevo kojom je Lelović bio osuđen na 15 a Talić, koji se tada teretio za nasilničko ponašanje i pomaganje u skrivanju oružja, na četiri godine.

S obzirom na to da se radi o pravomoćnoj sudskoj presudi, strane u postupku nemaju pravo žalbe te ostaje mogućnost upućivanja žalbe Ustavnom sudu.

U odvojenom sudskom postupku u Općinskom sudu Sarajevo, tada maloljetni Nermin Sikirić je pravomoćno osuđen za ubojstvo Denisa Mrnjavca na maksimalnu zatvorsku kaznu za maloljetnike u trajanju od 10 godina maloljetničkog zatvora.

fena