Ubojica muža bila je najpoželjnija Beograđanka, a Lokice je ostavila zbog ubijenoga Kobre

...slučajevi katkad prođu jedva zapaženo, subotnje dvostruko ubojstvo ispred najprestižnijega elitnog restorana Madera, sastajališta pristaša nogometnog kluba Crvena zvezda, u parku na Tašmajdanu, u najstrožem centru, do danas ne prestaje uzbuđivati javnost i medije.

Sedam minuta poslije 17 sati pedesetogodišnja Ljiljana Mitić, poznatija kao Biba, s udaljenosti manje od pola metra iz pištolja je najprije, s dva hica s leđa, ustrijelila u potiljak bivšeg supruga, osam godina starijeg Ljubomira Dapčevića, a potom je ispalila dva metka u čelo njegove kćeri iz drugog braka, odlične studentice Fakulteta za dizajn Milice (21).

Onda je, kako je ovdje uvriježeno reći, "ovjerila" svoj čin dokrajčivši ih s još po jednim pucnjem u glavu. Vratila je pištolj u torbu i utekla put crkve Svetog Marka, koja je zbog obnove bila ograđena skelama.

Izgubila je svijest

Ugledavši dvojicu policajaca koji su dohitali neposredno nakon pucnjave, pješice je krenula prema Brankovu mostu, odakle samoubojice skokovima s visine sve učestalije skaču u Savu. Začudo, Biba je preživjela, a valovi su je odnijeli do jedne od obližnjih splavi, za koju se dohvatila. No, prema svemu sudeći, tada je izgubila svijest. Nošeno uzburkanom vodom, tijelo je doplutalo nedaleko od luke Beograd, do četiri kilometra udaljena mosta koji povezuje Beograd i Pančevo i gdje Sava utječe u Dunav.
Ivan je pecao iz čamca

Otprilike dva sata nakon ubojstva ugledao ju je Ivan Andrejević koji je pecao iz svoga čamca. Pokušao ju je izvući, ali nije uspio zbog težine, tako da je mobitelom pozvao u pomoć najboljeg prijatelja, Renata Grbića, vlasnika restorana Konoba naslonjena uz obalu na spomenut Pančevački most.

Renato je rekao kako je prethodno na radiju čuo vijest o tragediji i stoga nije dvojio da je obamrla žena, koja je isprekidano disala i pokazivala da je čudom preživjela, upravo ona za kojom se pokrenula široka potraga. Čim su doveslali do Konobe, telefonirali su službi hitne pomoći koja ju je prevezla u beogradski Urgentni centar. Do slanja ove kronike još se nije osvijestila, a liječnici nisu kadri objaviti hoće li je spasiti. Sudac istražitelj ispitat će Ljiljanu Mitić tek ako to joj zdravstveno stanje bude dopustilo govoriti te zato protiv nje i nije pokrenut očekivan kazneni prijavak. Povrh toga, bit će detaljno pregledan film iz sigurnosne kamere pred Maderom, na kojem je detaljno snimljeno ubojstvo oca i kćeri. Utvrđeno je da je Biba najprije bila došla za stol gdje su blagovali Ljubo i Milica i da ih je napustila nakon žestoke svađe, to će reći da ih je čekala i dočekala kad su izlazili.
Mozaik o događaju

Zanimljivo je da se jedan od spasitelja, ugostitelj Renato Grbić, izvještio u izvlačenju utopljenika i da je u trinaest godina spasio 22 osobe različite dobi. Na temelju iskaza svjedoka složen je mozaik o događaju koji je potresao srpski glavni grad.

Smaknuti Ljubomir Dapčević, zvan Kobra, bio je najbliži potomak opjevanoga Titova omiljela generala i poratnoga jugoslavenskog ambasadora u Ateni, Crnogorca Peke Dapčevića. Ljubomirov poslovni životopis bio je mutan i šarolik, no unatoč tome što se o njemu s vremena na vrijeme pisalo da je povezan s nizom vrlo sumnjivih poslova, uspio je izbjeći sučeljavanje sa sudom zbog nedostatka opipljivih dokaza. Pratio ga je glas strasnoga kockara.

Svoj porok, međutim, pretočio je u unosno zanimanje i zlatonosno vrelo zarade jer je postao vlasnik lanca kockarnica u Beogradu, od kojih je najveća bila ona u hotelu Metropol, te na crnogorskome Jadranu. Ime mu se pojavilo u kriminalističkim izvještajima nakon što su u Kotoru sredinom devedesetih pod nikad rasvijetljenim okolnostima ubijeni prvaci podzemlja Minja Bećir i Radoslav Stanišić, glasovit kao Raka Dilinger, s kojim je bio i okumljen.
Nogometaši i pjevači

Pokušaji da Kobru umiješaju kao organizatora pala su u vodu. Ljubi Dapčeviću godilo je da se pojavljuje u društvu poznatih likova kao što su pjevač Bora Đorđević, brojni nogometaši, glumci Bora Todorović, Dragan Nikolić i osobito Dragan Laušević (osuđen u Podgorici za ubojstvo s predumišljajem, ali je prije odlaska u zatvor prebjegao u New York).

Ljiljana Mitić bila je iz siromašne obitelji, a osvojila je muški narod svojom izuzetnom ljepotom. Zbog mironovski skladnoga tijela prozvali su je "Biba Riba". U nekim novinama su se provukli reci da je plesala u nekoć glasovitoj baletskoj skupini koju je predvodila Lokica Stefanović i da je bila u spotovima Zdravka Čolića, ali su oboje porekli takvu vezu. Dok je Čolić rekao da je ne poznaje, Lokica je izjavila kako je ubojica u djevojaštvu atraktivnim izgledom "zaludjela pola muškaračkoga Beograda" i da je kod nje pohađala vježbe fitnessa.
Neuspjelo odvikavanje

Međutim, plesala je uz Korni grupu Kornelija Kovača i u baletskome sastavu prvaka baleta Borisa Radaka, s kojom je bila viđena u popularnim televizijskim emisijama beogradske TV "Maksimetar", "Ludi mladi svijet" i "Licem uz lice". No, kad se udala za Kobru, Biba je napustila plesanje.

Iz braka s njime dobila je sina Andriju, koji je upao u tamni svijet droge. Roditelji, koji su se razveli poslije trogodišnje bračne veze, poslali su ga na liječenje u Madrid, odakle se vratio oporavljen. Ali, dohvatilo ga je staro društvo...
Zabunom mu ubio brata

Prvih dana 2009. umro je od predoziranja, u tridesetoj. Očajna mati krivila je bivšeg muža, a k tome je od njega, i 28 godina nakon razvoda, uporno tražila i dio imovine. Sada nevjerojatno zvuči da je Biba bila u korektnim odnosima s Ljubomirovom kćerkom iz drugog braka, Milicom koju je ubila, i da ju je ona posjećivala i tješila.

Prije sinovljeve smrti Ljubomir Dapčević je doživio još jednu obiteljsku nesreću. Njegov mlađi brat Momčilo ubijen je zabunom jer ga je naručeni ubojica Vaso Pavičević Terminator zamijenio za biznismena Andriju Draškovića. Terminator je nekoliko godina kasnije pao izrešetan. Je li Kobra osvetnički bio naručio Pavičevićevu likvidaciju, nije utvrđeno.

Nedužna žrtva u obiteljskom obračunu Ribe i Kobre ispala je Milica, lijepa i naočita, o kojoj svi koji su je poznavali imaju najtoplije riječi hvale, što je i vidljivo iz bezbroj osmrtnica u najnakladnijim novinama.

Pokopana je u utorak u Beogradu, a Dapčević će biti sahranjen u obiteljskoj grobnici u Cetinju.

izvor: jutarnji list