U zgradi ''strave i užasa'' preminula Zdravka Lukenda

Mostar
Kako su novinari Dnevnog lista pisali u jučerašnjem tekstu, noćima je bespomoćna starica bolno jaukala i dozivala u pomoć.

Dječak se šokirao

Bila je teško bolesna, iscrpljena i imala je strašne napade kašlja, govore njezini susjedi iz zgrade smrti. U posljednje vrijeme, starica Zdravka ukinula se i s nogu, slabo se kretala pa nije mogla otići ni do toaleta koji je za sve stanare zajednički. Kada su u ponedjeljak oko 14 sati primijetili da se ništa ne čuje iz njene sobe, susjedi su odlučili desetogodišnjeg dječaka popeti na prozor. Dijete je doživjelo šok.

“Vidio sam tetu Zdravku kako sjedi na stolici. Glava joj je bila oborena i nije se micala”, rekao nam je desetogodišnji A. M.

“Policija je došla i razvalili su vrata Zdravkine sobe. Potom su nazvali Hitnu pomoć koja je došla nakon pola sata i liječnici su konstatirali smrt. Izdali su nalog za dolazak vozila iz mrtvačnice i nakon nekih sat vremena njezino tijelo je odvezeno“, ispričali su nam Elvir Beriša i njegova supruga Sanida, koji su bili prvi susjedi preminule starice. Kako smo doznali, starica je imala jednu sestru u Mostaru, koja je, prema njihovim riječima, došla kada je čula za sestrinu smrt.

Netko mora snositi odgovornost

Niti jučer kao ni proteklih dana, mjeseci i godina nitko od nadležnih gradskih institucija, a prije svega iz Centra za socijalni rad, nije došao u ovu jezivu zgradu. Kao da tu ne žive ljudi. A, upravo je ova zgrada za koju njezini stanari kažu da je predvorje pakla, puna djece. Na svakom koraku vreba opasan izvor zaraze.

Pored toga, većina stanara su teški socijalni slučajevi, gladni su, traumatizirani i pod velikim šokom. Dvogodišnja Amna i njezina dvije godine starija sestra Adna spavaju u neljudskim, nehumanim uvjetima u nekadašnjoj zatvorskoj tamnici. Ostali smo zatečeni i zaprepašteni kada smo jučer vidjeli kako opasne bube i žohari gmižu po zidovima te sablasne tamnice. Netko pod hitno mora pomoći ovim ljudima, djeci prvenstveno, i izmjestiti ih u neki alternativni smještaj, dok ne bude kasno.

I zbog dosadašnje nebrige netko bi konačno morao potaknuti i pitanje odgovornosti nadležnih u Gradskoj upravi Mostara. Uznemireni i šokirani ljudi iz zgrade strave i užasa opravdano u strahu postavljaju pitanje tko je od njih sljedeći u redu za nepovrat. Vremena je sve manje.

Dnevni list