U operativnoj akciji 'Mreža' uhićeno devet osoba

prostitucija
U operativnoj akciji »Mreža« policija je uhitila i dovela u pritvor devet osoba, pet muškaraca i četiri žene, pod sumnjom za čak 79 kaznenih djela organiziranja prostitucije, među kojima su prvoosumnjičeni Danijel T. (23) i osmoosumnjičeni Marijan K. (51) osumnjičeni za više slučajeva podvođenja maloljetnica. Njihove žrtve su nekoliko desetaka žena i tinejdžerica koje su ucjenama i prijetnjama unatrag šest mjeseci natjerali na prostituiranje vabeći ih preko Facebooka za tobožnji posao hostesa i fotomodela pa čak, otvoreno i za eskort-usluge.

Tijekom istrage doznalo se da su među »klijentima« bile i poznate javne osobe, jedan tv-novinar, sportski radnik i pjevač, no njihova imena, zasad, nisu objavljena pa se može samo nagađati o kojim likovima s društvene scene može biti riječ. Isto bi se moglo reći i za uhićenike, među kojima je i šaroliko društvo, već ranije osuđivani kriminalac, sportska trenerica, autoprijevoznik, ali i potpuni anonimci.
Djevojke ucjenjivane

U pretresu stanova i automobila uhićenika pronađena je droga »speed«, vaga za precizno mjerenje, novac, oružje, nekoliko osobnih i prijenosnih računala, hrpa videomaterijala, najvjerojatnije i kompromitirajuće snimke kojima se ucjenjivalo djevojke. Svoje žrtve dovlačili su u unajmljene stanove, hotele i motele u koje su u sitne sate dolazili tajni klijenti. Navodno, jedan sat seksa plaćao se oko 800 kuna. »Speed« je vjerojatno bio namijenjen za drogiranje žrtava, ali i za klijente koji su se htjeli »našmrkati«.

Prema neslužbenim informacijama, četvero uhićenika poznato je od ranije po kaznenim djelima, od zlouporabe droga, krivotvorenja i prikrivanja kaznenih djela pa do nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Deveteročlana skupina od 20 do 51 godinu starosti raskrinkana je zahvaljujući nekim od djevojaka. One su »otkucale« prvoosumnjičenog 23-godišnjaka, nezaposlenog tehničara iz Zagreba koji se namjerio obogatiti poslom makroa.
Karijera hostesa

Više puta preko Facebooka tražio je djevojke, nudeći im karijeru hostesa na zabavama. Barem jednu od tinejdžerica pokušao je nagovoriti na pružanje seksualnih usluga. Konačno, naletio je na cure koje su ga s gnušanjem odbile i sve prijavile policiji. To je bio ključni moment za policijske istražitelje i pokretanje akcije simboličnog naziva »Mreža«.

Posrnuli 23-godišnjak postao je meta tajnog policijskog nadzora i skupljanja informacija koje će dovesti do uhićenja cijele družine. Koja je bila uloga 51-godišnjaka koji je također osumnjičen za podvođenje maloljetnica ostalo je nepoznato. Prema dostupnim informacijama, zabilježen je i slučaj da se jedna od maloljetnih žrtava u strahu zaključala u unajmljeni stan te odbila primiti »klijente« koji su joj zvonili na vrata.

Kriminalističko istraživanje nad deveteročlanom skupinom proveli su policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom i policijskim nacionalnim USKOK-om.

Hina