U masliniku ga ugrizao poskok: Nije bio velik, ali mi je junački zapaprio!

Nije bio ni osobito velik, ali mi je dobro "zapaprio"! - prepričava  Nikola Vladislavić iz Miraca na Braču iz svojeg bolničkog kreveta.

Ondje je smješten nakon operativnog zahvata, koji je obavio dr. Zdravko Roje, voditelj Kliničkog odjela za plastičnu kirurgiju i opekline KBC-a Split. Kako je nesretni Vladislavić tek oko 15.30 gliserom dovezen s Brača u Split, život mu je bio ugrožen, zbog čega je smješten u JIL.

- Možda sam i sam malo kriv. U polje sam išao u gumenim šlapama, ali tko je mogao i pomisliti da ću naletjeti na poskoka. Kada me ugrizao, zvao sam prijatelja koji mi je priskočio u pomoć i onda smo se automobilom zaputili prema gliseru koji me doveo u Split. Ubuduće ću više pazit, ne bi valjalo da mi se opet nešto ovako dogodi - veli Nikola.

Problemi s cirkulacijom

Operativni zahvat koji je trajao oko sat i pol doslovno je Vladislaviću spasio glavu. No, prije dolaska na splitsku "plastiku" Vladislavić je bio primljen na Kliniku za infektologiju (Zarazno) KBC-a Split.

- Na Zaraznom mu je dana žurna terapija za taj tip ugriza poskoka. Ugriz je bio na lijevoj nozi na gornjoj strani vanjskog dijela stopala. Usprkos primljenoj terapiji, otrovanje je uznapredovalo, što se manifestiralo u pogoršanju općeg zdravstvenog stanja i pogoršanja stanja lijeve noge.

Zbog velikih problema s cirkulacijom lijeve noge pozvali su nas kirurge. Napravljena je žurna operacija oslobađanja tkivnih prostora, kako bi se ponovno vratila odgovarajuća cirkulacija koja je bila izuzetno narušena. Nakon operacije pacijent je smješten u JIL, priključen na respirator. Iako je zbog općeg zdravstvenog stanja, uvjetovanog ugrizom, bio životno ugrožen, stanje u JIL-u mu se stabiliziralo. Kirurzi obavljaju svakodnevne kontrole i previjanja i nadamo se da je ono najgore iza nas - podvukao je dr. Roje.

slobodnadalmacija.hr