U ilegalnom bordelu tjerali maloljetnice iz Bihaća,Tuzle, Kaknja… na seks sa biznismenima i policajcima!

...specijalistu ginekologije iz Velike Kladuše, zbog sumnje da su se bavili međunarodnom trgovinom ljudima, radi prostitucije

Po nalogu Tužiteljstva BiH, odnosno tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, ovlašteni policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, Regionalni ured Banja Luka, izvršili su privođenje i ispitivanje više osoba iz Velike Kladuse i Cazina osumnjičenih za kazneno djelo trgovanja ljudima i međunarodnog vrbovanja radi prostitucije iz KZ BiH, kao i nasilnog i nezakonitog prekida trudnoće - priopćeno je u srijedu iz Tužiteljstva BiH

Oduzeta oprema

Od strane policijskih djelatnika, a po nalogu tužiteljstva, ispitane su osobe osumnjičene za kazneno djelo trgovanja ljudima, a takodjer ispitan je i doktor i osoblje jedne medicinske ordinacije, kojima je radi daljnje istrage, oduzeta oprema. S obzirom da osumnjičeni ne mogu ometati istragu koja se provodi, a nekima od osumnjicenih su od ranije odredjene mjere zabrane, Tuziteljstvo BiH nije predlagalo mjeru pritvora za osumnjičene.

Zbog zastite istrage u ovom predmetu Tužiteljstvo BiH, s obzirom da je oštećena malodobna osoba, ne može dati više detalja, te medije molimo za razumijevanje. Tužiteljstvo BiH i Drzavna agencija za istrage i zaštitu, nastavljaju istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih - naveo je Boris Grubešić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

"Renomirani" ginekolog

A kako za "Večernje novosti" priča izvor blizak istrazi, Tahirović je već godinama u svojim lokalima "Sport" i "Alf" u centru Cazina dovodio maloljetnice iz Hrvatske, Federacije BiH i RS koje su pružale seksualne usluge mušterijama, među kojima su bili čak i lokalni policajci. U Tahirovićevim maloljetničkim bordelima radile su djevojčice iz Hrvatske, Gradiške, Banovića, Kaknja, Tuzle, te sa područja Unsko-sanskog kantona ...

- Što se tiče dr. Envera Pehlića, koji iza sebe ima više od 30 godina staža i važi za renomiranog ginekologa, on je u svojoj ordinaciji u Velikoj Kladuši tim istim maloljetnicama koje bi ostale trudne radio abortuse - kaže naš izvor i dodaje da je Pehlić djevojke dovodio upravo uhićeni Tahirović, a abortuse je obavljao u svojoj ordinaciji koja nosi naziv "Dr. Eno".

U akciji su pretresena četiri objekta i privedeno je više osoba na saslušanje, od kojih će većina biti puštena na slobodu, jer će se koristiti kao svjedoci.

Prema riječima izvora bliskog istrazi posebno je zanimljivo da su lokalni "Sport" i "Alf" u centru Cazina svega sto metara udaljeni od sjedišta Policijske uprave Cazin, a postoje i informacije da su usluge koristili i lokalni policajci, što će pripadnici banjalučke Ureda SIPA posebno da ispitaju.

"Posao" se odrađivao uhodanom shemom.

- U lokalima gdje je organizirana prostitucija, dovođene su maloljetnice, ali i starije djevojke, navodno da rade kao konobarice. Na kraju su bile prisiljene da pružaju seksualne usluge mušterijama - navodi izvor "Novosti".

Dosadašnja istraga je pokazala da je uhićeni Senad Tahirović imao dobre veze i sa pojedinim zastupnicima Unsko-sanskog kantona i da ga zbog toga strana i domaća policija nije dirala.

Inače, Tahirović je u studenom 2010. godine uhićen zbog trgovine oružjem. Također, njemu je Sud BiH nedavno poslije razmatranja Sporazuma o priznanju krivnje izrekao presudu kojom je proglašen krivim za kazneno djelo krijumčarenje osoba i osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od dvije godine, koja nije trebala izvršiti, ukoliko optuženi u roku od pet godina od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo. Sud je Tahiroviću kao sporednu kaznu izrekao i novčanu kaznu od 15.000 KM koju je optuženi bio dužan platiti u roku od deset mjeseci od pravomoćnosti presude.

Plaćali od 60 do 100 KM

Istraga u spomenutom slučaju je pokazala da su mušterije plaćale seksulane usluge od 60 do 100 maraka. Što se tiče broja djevojaka koje su "radile" kod uhićenog Tahirovića, kroz njegove lokale prošlo je njih nekoliko desetaka, a istraga će utvrditi koliko je točno djevojaka Tahirović prevario i iskoristio.