U Hercegovini ubijena dva divlja konja

ubijeni, divlji konji, pu trebinje
Arhiva

Nepoznati počinitelji ubili su najmanje dva konja u rejonu između trebinjskih sela Gomiljani i Volujac.

Naime, radi se o konjima koji su nakon prošlog rata ostali napušteni iz nekadašnjih seoskih domaćinstava i lutaju u manjim ili većim krdima od Trebinjske šume do ovih sela.

Mrtve konje su primijetili mještani ovih sela koji na ovom terenu napasli stoku i pretpostavljaju kako  možda ima i ranjenih životinja koje su uspjele pobjeći, ali, s obzirom da je konj osjetljiva životinja, teško da će preživjeti.

“Mi smo samo od drugih čuli da su dva konja ubijena, a samo su pretpostavke da bi neki mogao biti i ranjen, ali je u pitanju teren do koga od naših kuća može doći jedino preko blata i poplavljenog terena, tako da ja osobno to nisam išao gledati”, kaže Risto Prtilo, mještanin Gomiljana.

On dodaje da se konji kreću u krdu koje nekada broji i do 50-60 konja, te da su im pravili velike štete na usjevima i povrtnjacima, uništavajući čak i po nekolika dunuma kupusa, mrkve i drugog povrća.

Zanimljivo je, međutim, da je trebinjski Agarni fond, upravo zbog tih šteta, na mjestima gdje su konji dolazili do polja i obrađenih njiva i povrtnjaka, postavili rampe, pa konji nisu mogli prelaziti, a ovo ubijanje životinja se dogodilo sa druge strane rampi, gdje nisu mogli napraviti nikakvu štetu.

U Policijskoj upravi Trebinje je potvrđeno da slučaj njima nije prijavljen, ali je navodno o svemu obaviještena komunalna policija.