U Gacku spaljeni zaplijenjeni narkotici u vrijednosti od 20 milijuna KM

policija, droga, crna kronika, droga, pronađena opojna droga, droga, uhićenje, droga, Sipa, droga, suđenje, crna kronika, droga, krijumčari, droga, uhićenje, Livno, droga, droga, droga, šverc droge, Gacko, droga, droga, heroin, opijati , uhićenja
Uništena je jedna tona raznih vrsta droga.

"Procjena je da ulična vrijednost danas uništenih narkotičkih sredstava iznosi 20 miliona KM", izjavio je tim povodom direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac.

U spalionicama Termoelektrane Gacko uništeno je 328 plastičnih plombiranih vreća u kojima su bile različite vrste droga.

Od ukupne količine najveći dio činili su marihuana, heroin, kokain te druge vrste droga.

Prve količine droge u peći za spaljivanje ubacili su ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA ) Goran Zubac.

Ministar Radončić uputio je riječi zahvalnosti svima koji su radili na prvom organiziranom uništavanju droge u BiH, od Suda BiH, Odjela za suzbijanje zloupotrebe droga i Komisije za uništavanje droga Vijeća ministara BiH, preko SIPA-e i drugih policijskih agencija do gatačke Termoelektrane.

Termoelektrana Gacko, od svih kontaktiranih spalionica i termoelektrana u našoj državi, prva je izrazila spremnost da učestvuje u ovom procesu.

Učinili su to na dobrovoljnoj osnovi na čemu im se, uime Ministarstva sigurnosti BiH, zahvalio ministar Radončić.

"Uništiti drogu u vrijednosti 20 milona KM je čin koji vraća povjerenje u pravnu državu. Ovakav kraj godine može značiti i dobar početak naredne koja treba biti godina borbe protiv kriminala i obračuna sa sustavnom korupcijom" rekao je Radončić.

Predsjednica Komisije za uništavanje opojnih droga BiH Nataša Grubiša istaknula je da se Komisija u svom radu vodila Pravilnikom o čuvanju i uništavanju zaplijenjenih droga na razini BiH koji je usvojen u veljači ove godine.

To je otvorilo vrata za provedbu naredbe Suda BiH o uništavanju droge.

Riječ je o drogi koja je izuzeta iz krivičnih djela koji su procesuirani u Sudu BiH, iz ukupno šezdeset i jednog predmeta koji je vođen i presuđen u Sudu BiH.

Kontrolno vještačenje u prostorijama Suda BiH izvršili su forenzičari Federalne uprave policije i utvrdili da ukupna količina droge, po vrsti i količini, odgovara podacima iz naredbe Suda BiH.

U Gacku su, na dan uništavanja, članovi Komisije za uništavanje opojnih droga BiH izvršili provjeru svake vreće sa zapakovanom drogom te konstatirali da je droga uništena u količini u kojoj je i preuzeta iz Suda BiH, priopćeno je iz Ministarstvo sigurnosti BiH.

fena