U akciji FUP-e ‘Hum’ uhićeno 19 osoba

FUP

... županije i Hercegovačko-neretvanske županije po naredbama nadležnih županijskih sudova i tužilaštava realizirali operativno-taktičku akciju kodnog naziva “Hum”, usmjerenu protiv organizirane kriminalne skupine koja se bavila neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Prilikom izvođenja operativno-taktičkih radnji i mjera izvršeni su pretresi na 19 lokacija i slobode je lišeno 19 osoba. Na prostoru Županije Sarajevo izvršeni su pretresi na 17 lokacija i slobode je lišeno 17 osoba. Na prostoru Zeničko-dobojske županije i Hercegovačko-neretvanske županije izvršen je po 1 pretres i slobode su lišene 2 osobe, priopćeno je iz FUP-a.

U današnjim pretresima pronađena je veća količina opojne droge, 2 digitalne vage, 2 automatske puške, jedan prigušivač za automatsku pušku, 5 pištolja, određena količina municije, „fantomke", veća količina novca i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem kaznenih djela.

Točna količina i vrsta opojne droge će biti utvrđena nakon izvršenih vještačenja. U pretresima na području Županije Sarajevo su pronađeni dijelovi većeg broja motornih vozila za koja se sumnja da su ukradena i rastavljena.

Operativno-taktička akcija „Hum" je rezultat višemjesečne istrage, tijekom koje je u proteklom vremenskom periodu kod članova ove kriminalne skupine pronađeno i oduzeto 5 kilograma opojne droge „Cannabis", 1.250 kg opojne droge amfetamin, 50g opojne droge heroin i 25 g opojne droge kokain. Nad osobama lišenim slobode se provodi kriminalistička obrada.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz člana 340. „Udruživanje radi činjenja kaznenih djela", a u vezi sa članom 238. stav. 2. u vezi sa stavom 1. „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" Kaznenog zakona Federacije BiH, Županijskom tužilaštvu u Sarajevu u tijeku dana će biti podneseno izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv S.M. (1976), I.T. (1968), N.K. (1984), K.Z. (1975), N.Z. (1983), E.A. (1980), M.S. (1989), J.V. (1984), I.A. (1983), N.T. (1969), N.Ć. (1968), E.Š. (1983), A.L. (1985), I.M. (195), S.K. (1986), E.T. (1995) i S.H. (1984) sa područja Županije Sarajevo i H.Č. iz Zenice i M.B. iz Prozor-Rame.

Prijavljene osobe se sumnjiče da su se, djelujući kao organizirana kriminalna skupina, bavili nabavkom opojnih droga kokain, heroin, amfetamin i cannabis, koju su dalje prepakivali i vršili njenu dalju distribuciju na području Federacije BiH. Prilikom sprovođenja mjera i radnji, pripadnicima Federalne uprave policije podršku su pružili pripadnici MUP-a Županije Sarajevo, MUP-a Zeničko-dobojske i MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

Ukupno je bilo angažirano oko 150 pripadnika policije, navedeno je u priopćenju. Službenici Federalne uprave policije nastavljaju rad na dokumentovanju kaznenih djela u vezi sa pronađenim predmetima.