U akciji 'Copy' lišeno slobode 15 osoba

Oni su osumnjičeni da su izrađivali falcificirne registracijske oznake za putnička motorna vozila (registracijske oznake više gradova u Austriji) te ih prodavali građanima na području Mrkonjić Grada i Šipova po cijeni od 50 eura.

Tužitelj Okružnog tužiteljstva Banja Luka, područnog ureda u Mrkonjić Gradu, prethodnih mjeseci je rukovodio i nadzirao sam tok istrage, koja je rezultirala pretresima u Banja Luci i Mrkonjić Gradu, te uhićenjem osumnjičenih, potvrdila je glasnogovornica ovog tužiteljstva Maja Đaković Vidović.

Nakon obavljene kriminalističke obrade, ove osobe će sutra uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, biti spovedene Okružnom tužiteljstvu Banja Luka-područni ured Mrkonjić Grad, na ispitivanje, u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će tužitelj odlučiti o stavljanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

I iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) je potvrđeno da predstavnici njihovog Regionalnog centra Banja Luka u suradnji sa službenicima MUP-a Republike Srpske sudjeluju u ovoj akciji.

-Službenici UIO sudjeluju u akciji "Copy" s obzirom da se radi o postojanju osnova sumnje da je određeni broj putničkih motornih vozila uvezen u carinsko područje Bosne i Hercegovine bez plaćanja zakonom predviđenih uvoznih dažbina - navodi se u saopćenju UIO.

Ovlašteni službenici UIO će po službenoj dužnosti izvršiti privremeno oduzimanje predmetnih vozila, a protiv odgovornih osoba bit će pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudovima u skladu sa zakonom o Carinskih prekršajima u BiH.

Sumnja se da su vozila kupovana van BiH, te su se nakon toga na stranim tablicama privremeno uvozila u BiH, gdje su strane tablice skidane i vraćane u inozemstvo radi odjave vozila, a istovremeno su se na vozila stavljale falcificirane registracisjke tablice.

Na taj način je izbjegnuto plaćanje zakonski predviđenih uvoznih dabžiba (carina i PDV), prilikom uvoza vozila u carinsko područje BiH, čime je učinjen carinski prekršaj.

Fena