Tužiteljstvo u Sarajevu podiže dvije optužnice protiv Zorana Mikulića

Tužiteljstvo u Sarajevu podiže dvije optužnice protiv Zorana Mikulića

... kaznene odgovornosti federalnog ministra pravde Zorana Mikulića (SDP), prvoosumnjičenog u aferi u vezi s nabavkom elektronskih narukvica za osuđenike.

Prekršio zakon

Potvrdio je to za "Avaz" glasnogovornik Tužiteljstva ŽS Alem Hamzić, dodavši da aktivnosti ovog tužiteljstvu idu u pravcu podizanja optužnice u ovom predmetu.

Istraga Tužiteljstva u ovom predmetu traje od ljeta prošle godine. Federalna uprava policije podnijela je, naime, 26. lipnja te godine Tužiteljstvu izvješće protiv ministra, jer je u svojstvu odgovorne osobe prekoračio granice službenog položaja, tako što je kompaniji "Unis Telekomunikacije" Mostar omogućio da avansno u cijelosti naplati usluge elektronskog nadzora osuđenika, koje su fakturirane iako nisu isporučene tijekom 2012. godine.

Na ovaj način, kako je istaknuto, prekršen je Zakon o javnim nabavkama BiH, a federalni budžet oštećen za 683.163 KM.

Hamzić nam je potvrdio da Županijsko tužiteljstvo u drugom predmetu protiv Mikulića, predsjednika FBiH Živka Budimira (SPP) i drugih osoba, koji su optuženi za teška kaznena djela, među kojima su i nezakonita pomilovanja, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje, po nalogu Općinskog suda Sarajevo poduzima radnje radi usklađivanja optužnice sa zakonom.

- Kako se radi o složenom predmetu s obimnom dokumentacijom, postupajući tužitelj kontinuirano radi na njemu, kako bi usklađenu optužnicu mogao poslati prema nadležnom sudu u Sarajevu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena - kazao je Hamzić.

Davanje dara

Podsjetimo, Općinski sud Sarajevo zaprimljenu optužnicu od Tužiteljstva BiH dostavio je Županijskom tužiteljstvu da je uskladi s odredbama Zakona o kaznenom postupku Federacije BiH.

Prema ovoj optužnici, Budimir, Mikulić i ostali u 33 točke se terete za zlouporabu položaja ili ovlasti, primanje i davanje dara ili drugog oblika koristi, kao i protuzakonito posredovanje.

Osim njih dvojice, optuženi su i federalni poslanik Željko Asić (SPP), Budimirov savjetnik Petar Barišić, Mikulićev pomoćnik Hidajet Halilović, zatim Saud Kulosman i Armin Kulovac.