Tužiteljstvo BiH već duži period šuti o 82 kg heroina

heroin

... u srpnju prošle godine u jednom skladištu u Zenici. Je li pokrenuta istraga? Tko su osumnjičeni? Preko koje firme je heroin vrijedan oko 12 milijuna KM ušao u BiH i tko su njezini vlasnici? Pitanja su na koja javnost u BiH čeka duže od godinu dana i na koja još uvijek nema odgovora.

Tužiteljstvu BiH prije nekoliko dana Nezavisne su poslale upit u vezi s prošlogodišnjim pronalaskom heroina, ali odgovora još uvijek nema. Ranije u nekoliko navrata Tužiteljstvo BiH reklo je da u interesu istrage ništa ne može komentirati. Stručnjaci ističu da se šutnja Tužiteljstva BiH može pravdati prvih nekoliko mjeseci, ali da bi nakon toga trebale biti dostupne određene informacije, a ne da godinu dana javnost ne zna ništa o tome.

Naglašavaju da je godinu dana dovoljno dug period da se prikupe određene informacije i javnosti, ako ništa, barem priopće saznanja koja se mogu dati, a koja neće ugroziti dalju istragu. Tako bi se, kako objašnjavaju, javnost umirila, a ne bi se stvarala percepcija da se na tom slučaju ništa ne radi.

"Moguće je da nemaju nikakva saznanja. U svakom slučaju, na upit javnosti trebalo bi da daju informacije koje mogu. Nije logično da se u nekom prostoru nađe droga i da se kao ne zna ništa. Nema volje da se stvari rješavaju, a i problem je kod nas generalno tužiteljska istraga i mješavina kontinentalnog i anglosaksonskog prava. Svi su za sve nadležni, a niko ništa ne radi", rekao je Dragomir Jovičić, stručnjak za sigurnost, dodajući da je godina dovoljno dug period da se u takvim istragama dođe do određenih rezultata i policija bi to sasvim sigurno do sada uradila.

Sve što javnost u BiH zna o pronalasku 82 kilograma heroina jeste da je on pronađen 19. srpnja prošle godine u jednom skladištu u Tuzli te da je tu stigao iz Bugarske. Međutim, SIPA i Tužiteljstvo BiH trebalo je pet dana da o tome obavijeste javnost, obećavajući tog 24. srpnja da će više informacija biti poznato u narednim danima. I sam pronalazak heroina je zanimljiv.

Dok jedni u neslužbnim razgovorima tvrde da je droga pronađena zahvaljujući operativnim podacima Obavještajno-sigurnosne agencije i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), drugi pak tvrde da je do otkrića heroina došlo sasvim slučajno i to rutinskim pregledom carinika Uprave za neizravno oporezivanje BiH. U svakom slučaju, heroin su pronašli zaposleni UNO, nakon čega su obavijestili SIPA, koja je uzorkovanjem utvrdila da se radi o heroinu, a nakon toga je u cijeli slučaj uključeno i Tužiteljstvo BiH.

"Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija, službenici UNO su u srijedu 19. srpnja detaljnom kontrolom pošiljke koja je u BiH stigla iz Bugarske u Zenicu otkrili veću količinu materije koja je podsjećala na opojnu drogu heroin. Prilikom pregleda pošiljke i otkrivanja skrivenog heroina, korištena je specijalistička oprema koju je službenicima UNO donirala Vlada SAD u okviru Programa za kontrolu izvoza i sigurnosti granica", priopćeno je tada iz UNO.

Foto: Ilustracija