Tri Hrvata čekaju smrt u američkim tamnicama

Odvjetnici iz britanske organizacije detaljno proučavaju svaki slučaj osuđenika na smrt i osumnjičenika za koje je zatražena smrtna kazna. Iako su se u početku usmjerili na pomoć britanskim državljanima, prije nekoliko mjeseci pokrenuli su veliki projekt pretrage baze američkih kaznionica s osuđenicima na smrt i identifikacije onih koji bi na bilo koji način mogli imati vezu s nekom od europskih zemalja.

Cilj je pravni manevar: ustanoviti ima li koji od osuđenika pravo na neko od europskih državljanstava te time 'prebaciti' lopticu na vladu te države koja bi se, smatraju, trebala pobrinuti za svoje državljane.

Prednost je ta što ni jedna europska država nema smrtnu kaznu. Iz Reprievea kažu da pregledali dokumentaciju 3233 zatvorenika osuđenih na smrt u 35 američkih država i izdvojili 25 Europljana: uz tri Hrvata (jedan je potencijalno i državljanin Švedske), identificirano je šest Britanaca, četiri Nijemca, tri Španjolca, dva Rusa, Armenac, Estonac, Francuz, Poljak i Srbin. Iz Reprievea su nedavno kontaktirali i Hrvatski helsinški odbor tražeći pomoć.

'Nisu nam mogli reći imena zatvorenika, a bez njih ne možemo ništa', kaže predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Informacija o tome da bilo koji hrvatski državljanin u američkim zatvorima čeka smrt nema ni hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.