TRI GODINE OD NEREDA Nastavak suđenja u predmetu 'Kaplan i ostali' u listopadu

samir kaplan, Neredi, Stolac, K. Perić, salmir kaplan, salmir kaplan, Demir Mahmutćehajić, Ahmet Ljubović, vijesti

U predmetu „Kaplan i ostali“ ništa se ne događa još od lipnja, a kako sada stvari stoje izgledno je da bi se pretres mogao nastaviti tek za mjesec dana. S Općinskog suda u Čapljini za Hercegovina.info kažu da se „trebaju u potpunosti usuglasiti termini vještaka, te će najvjerojatnije rasprava biti zakazana početkom  listopada.

Tada će više vještaka govoriti će o ozljedama pretučenih Stočana, te uračunljivosti optuženika. Do nastavka suđenja proteći će i tri godine otkako su Salmir Kaplan, Ahmet Ljubović i Demir Mahmutćehajić prekinuli izbore u Stocu, te nanijeli teže i lakše ozlijede izvršiteljima izbornog procesa. 

Najvažniji dio rasprave upravo su ozlijede člana biračkog odbora Marija Raguža, kojeg je pretukao Salmir Kaplan. Raguž je proveo osam dana na intenzivnoj njezi Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, s prijelomom tiroidne hrskavice i nagnječenjem vrata. Vještak Davorin Kozomara je na temelju medicinske dokumentacije bolnice u kojoj je Raguž liječen utvrdio da je njegov život u opasnosti nakon što ga je napao SDA-ov kandidat za načelnika Salmir Kaplan.

Nasuprot tome, vještak Damir Jugo iz RMC-a dr Safet Mujić okarakterizirao je Raguževe ozljede kao lakše. Zbog oprečnih vještačenja Kozomare i Juge obrana optužene trojke tražila je nadvještačenje, da bi se tome zahtjevu pridodalo i ispitivanje uračunljivosti optuženih.

U razvučenom procesu, kojeg su obilježile višemjesečne stanke zbog godišnjih odmora, zdravstvenog stanja nekih optuženika, pokušaja nagodbe, čekanja vještačenja ispitani su brojni svjedoci, pa čak i kompletno Središnje izborno povjerenstvo. Premda je već odavna dojam da kraj procesa na vidiku, ovdje se više ništa sa sigurnošću ne može tvrditi.

Podsjetimo, prvoosumnjičenika Salmira Kaplana, kao kandidata za načelnika Općine Stolac ispred Inicijative za Stolac optužnica tereti da je 2. listopada 2016. utrčao u prostorije OIP-a Stolac, te se stisnutom šakom obratio Ivanu Periću riječima "Nije ti ovo '93", te ga fizički napao preko stola i udarao šakom u predjelu glave, te ga potom gađao zvučnicima.

Priskočio je, po optužnici i Ljubović, te Perića udario u grudni koš, te potom šakom u glavu također uz povike "Nije ovo '93". Po optužnici, Kaplan i Mahmutćehajić upali su i na izborno mjesto Podgrad 2, te je Kaplan napao Marija Raguža u predjelu vrata i vratnih žila, te ponovno na podu nogom u rebra. Raguž je tom prilikom zadobio teške tjelesne ozlijede.

K.Perić