Trećina bjegunaca s top-liste MUP-a RH su građani BiH

Sudeći prema tjeralicama koje je MUP RH objavio na svojim web-stranicama (www.mup.hr), top-lista najtraženijih dostigla je brojku od 60 osoba, od kojih se za neke drži da su naoružane, nasilne i opasne. Među onima za kojima je raspisana potraga, nalaze se osobe koje se terete za počinjenje ratnog zločina, silovanja, ubojstva, razbojstva, otmice, teške krađe, zloporabe opojnih droga, poticanje na druga kaznena djela..., a čak ih je trećina iz BiH. Listu otvara zapovjednik bivše JNA Blagoje Adžić iz Pridvoraca kod Gacka (78), koji je dosad, zajedno s Kadijevićem, uspio izbjeći progon zahvaljujući iznimnom spletu okolnosti te pogrešnim političkim i pravosudnim procjenama, i s hrvatske strane, i sa strane Haaškog suda, piše večernji list.

Na upit o tome zašto se ne objavi svih 5216 osoba za kojima se trenutačno traga u Hrvatskoj, u MUP-u nam navode da slike i podatke o svim traženim osobama jednostavno ne mogu objaviti na svojim stranicama, pa izabiru samo one koje smatraju najvažnijima.

- Raspisivanje potrage znači da je sud, nakon što je policija utvrdila da se okrivljenik nalazi u bijegu, izdao tjeralicu - kažu u MUP-u navodeći da se u 95 posto slučajeva radi o takvim tjeralicama, koje raspisuje sud, dok je manji broj tjeralica raspisan po nalogu ustanove u kojoj je osuđena osoba do bijega izdržavala kaznu. Zanimljiv je i dio u rubrici napomene, pa tako policija upozorava ljude koji su možda u kontaktu s okrivljenicima ili naiđu na osobu s tjeralice, da je ista osoba opasna, naoružana, nasilna i slično.

U ovom trenutku u BiH se skriva 46 osoba, koje su činjenicu da uz hrvatsko imaju i bh. državljanstvo, iskoristile za bijeg od hrvatskoga pravosuđa. S druge strane, pretpostavlja se da je najmanje 40 bjegunaca pred pravosuđem BiH na području Hrvatske. Da stvar bude zakonski apsurdnija, policija točno zna gdje su i što rade.

 

Piše: Robert Soldo/VLM