Tehnički dio istrage nesreće: Avion nije imao kontakt s tornjem

zrakoplovna nesreca mostar
... dio kojega je provodilo stručno povjerenstvo državnog ministarstva prometa i veza, piše Večernji list.

Naime, kako tvrdi Večernjak, povjerenstvo kojemu je na čelu bio Salko Begić je taj izvještaj dostavilo u ministarstvo te je proslijeđeno tužiteljici Diani Kajmaković koja vodi cijelu istragu.

Kontrolni toranj bez komunikacije

''Kako se doznaje tijekom posljednjeg leta koji je trajao jako kratko, nisu zabilježeni tehnički problemi na letjelici koji bi se mogli povezati s posljednjim trenutcima prije zrakoplovne tragedije'', objavio je Večernji list.

Naime, nakon vještačenja koje je provođeno na lokalitetu nesreće, gdje se snimao teren i posredstvom drona te su stručnjaci skupljali dijelove, kao i kasnijih provjera olupine letjelice u hangarima mostarske zračne luke nisu pronađeni nikakvi tragovi kvarova ili pak pojedinosti koji bi mogli ukazati na otkazivanja komandi.

Prema navodima Večernjeg lista, ovaj tim dobio je pak i zapis s Kontrolnog tornja mostarske Zračne luke koji je nadzirao sve letove koji su se odvijali kobnog 13. svibnja ove godine. Tijekom posljednjeg leta, kontrola nije uopće imala nikakvu komunikaciju s pilotom Ivanom Karačićem. Prema tim informacijama, što se razlikuje od prvotnih kako se letjelica nije mogla uzdići te da pilot nije mogao postići visinu, navodi se kako se zrakoplov ipak uspio izdići iznad Mostara u panoramski obilazak, no vrlo brzo je promijenio smjer te je pilot preletio brdo Hum i naglo se uputio prema bivšoj zrakoplovnoj pisti koju je u vojarni Heliodrom koristila JNA.

Istraga je pokazala kako je zrakoplov također pao pod jako oštrim kutom, nakon čega se odmah raspao, pukao je jedan kotač, krilo se odlomilo po sudaru sa stupom koji ograđuje područje mostarskog Aluminijskog kombinata, a jedan bio trupa se odvojio.

Institucije šute

Četvero putnika, tj. mala djeca Lana i Luka Lovrić, te Arman Hadžiomerović i mladić Muhamed Sipović, ispalo je iz letjelice. Položaj pilota Ivana Karačića, čije je tijelo djelomično nagorjelo, također je upućivalo na jedan vrlo važan detalj. A to je da je ostao doslovno zgrčen i ''zalijepljen'' za upravljač.

''To sugerira na isti odgovor koji smo ranije neslužbeno dobili iz istrage kako je Ivan Karačić, koji je i ranije imao određenih zdravstvenih problema, doživio vjerojatno srčani udar'', piše Večernji list i dodaje kako se ''s obzirom na to da nije nestalo goriva ili pak to da nije bilo značajnijih kvarova, ovaj odgovor čini najvjerojatnijim''.

Večernjak navodi kako će svi rezultati istrage, uključujući nalaz s obdukcije koju je proveo banjalučki obducent Željko Karan, tehničkih detalja oko letjelice i njezina pada, kao i poštivanja procedura letenja, biti dostavljeni tužiteljici Kajmaković, koja će odlučiti u kojem smjeru će završiti istraga ove tragedije.