Tajne balkanske mafije: Za koje ilegalne poslove su specijalisti Srbi, za koje Hrvati, a što rade Bosanci

Svatko od njih je ovisno o stručnosti, iskustvu, vezama u kriminalnim strukturama u toj zemlji zadužen za dio posla, piše Blic.

Hrvati najčešće prave ilegalna dokumente. Identitete izvuku iz bogatu nestalih za vrijeme ratova, imaju suvremenu tehniku ​​kojom kopiraju biometrijske zaštite i samo promjene fotografiju. Srbi su najčešće vođe kriminalnih grupa, zaduženi su za likvidacije (primjer ubojstvo Ive Pukanića u Zagrebu), vatrene obračune, reket i ugovaranje posla.

Kriminolog Duško Davidović za Blic kaže da je odavno poznato da kod kriminalaca ne postoje granice, da im je cilj samo zajednički interes.

'Oni zajedno imaju samo jednog neprijatelja, a to je policija ili druge sigurnosne strukture. Njima nije važno tko pripada kojoj naciji, niti to ističu. Ove kriminalne strukture ponašaju se kao tajne grupe, imaju stroga pravila ponašanja i štite jedni druge, tu nema mjesta bilo kakvim podjelama ', smatra Davidović.

Dobrivoje Radovanović, dugogodišnji direktor Instituta za kriminologiju, kaže da se nacionalizam u kriminalnim strukturama ispolji tek kada dođe do sukoba.

'Balkanci se u inozemstvu udružuju u kriminalne grupe jer potječu iz istog miljea, kulturološki su vrlo slični, govore isti jezik, sporazumijevaju se lako i dogovaraju oko posla. Vjera im malo znači, kao i boja putvnice, ali sve dok im nije ugrožen biznis. Kod njih je vrijednosni sustav takav da ne postoji moralna ili ideološka barijera ', istaknuo je Radovanović za Blic.