Svaka četvrta kuća u BiH ima oružje

U raspravi, u kojoj su sudjelovali predstavnici tuzlanskih medija, te predstavnici institucija, udruga i nevladinih organizacija iz Tuzlanske županije, izneseni su konkretni prijedlozi kako bi se skrenula pozornost javnosti na rizike povezane s vatrenim oružjem.

Kao bitni čimbenici u educiranju i opasnostima držanja i korištenja vatrenog oružja naznačeni su mediji i edukativne ustanove, a kao osnovni problem u neučinkovitoj borbi društva sa problemom posjedovanja vatrenog oružja u domaćinstvima apostrofirana je manjkavost postojećih zakona koji regulišu ovu oblast. Anketa UNDP-a o vatrenom oružju iz 2004.godine rezultirala je procjenom da je oružje prisutno u svakom četvrtom domu u BiH.

Komparativnom analizom podataka u istom istraživanju iz 2009. i 2010. godine došlo se do zaključka kako je riječ o rastućem trendu, naročito u slučajevima ubojstava (rast od 46.6 posto u odnosu na 2009. godinu), samoubojstava (rast 32.3 posto u odnosu na 2009.godinu) te oružanih pljački (rast 28.posto u odnosu na 2009. godinu), dok je intenzitet zapljene vatrenog oružja pao za 26.8 posto u odnosu na 2009. godinu.

Najnovije istraživanje UNICEF-a potvrdilo je nedovoljno poznavanje opasnosti i posljedica posjedovanja vatrenog oružja u domaćinstvima. Spomenuta kampanja ima za cilj skrenuti pažnju na problem posjedovanja i korištenja vatrenog oružja, kroz edukaciju građana, polazeći od psihologa, nevladinog sektora koji radi sa svim uzrastima, pa sve do obrazovnih institucija i medija.

Prije Tuzle, organizatori su održali radionicu sa istom tematikom u Sarajevu, a naredna je u petak u Banjoj Luci. Od kolovoza su širom BiH postavljeni bilbordi i posteri sa porukama namijenjenim skretanju pažnje javnosti na problem vatrenog oružja, a kampanju prati promotivni film i spotovi u kojima javne osobe upozoravaju na problem vatrenog oružja.

rtvslon.ba