Suspendiran nastavnik u Zenici: Djevojčici slao SMS poruke, nudio joj seks, a potom i prijetio, da bi na kraju sve negirao

Suspendiran nastavnik u Zenici: Djevojčici slao SMS poruke, nudio joj seks, a potom i prijetio, da bi na kraju sve negirao

Nastavnik biologije i tehničkog odgoja Mensud Hodžić iz Osnovne škole 'Musa Ćazim Ćatić' u Zenici, područna škola u Blatuši, nakon 20 dana otkako je potvrđena optužnica Tužiteljstva ZDŽ, protiv njega za kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi danas je službeno suspendiran, saznaje 'Dnevni avaz'.

Teže kršenje

Rješenje o privremenoj suspenziji uručeno mu je jučer, a kako je obrazloženo, zbog teže povrede disciplinske odgovornosti prema Zakonu o osnovnoj školi i Pravilnika o radu. Esad Ćorović, direktor škole, izrekao je privremenu suspenziju do okončanja postupka na sudu, a nakon kojeg će se odrediti daljnji status nastavnika.

U izjavi za naš list direktor Ćorović je poručio da je nastavnik Hodžić "načinio veliku ljagu školi", a da se nakon pisanja "Avaza" aktivno uključio u provjeru navoda.

- Nakon vaših tekstova, zatražio sam da mi se s Općinskog suda iz Tešnja potvrde informacije iz vašeg lista. Dobio smo potvrdu i suspendirao ga. Bačena je velika ljaga na školu, ali s tim se nekako nosim. Također, nanesena nam je i ogromna šteta. Jedva čekam ishod suđenja, vjerujte – govori Ćorović, dodajući da bi Hodžić, ako se dokaže kazneno djelo i proglasi krivim, mogao dobiti otkaz s posla.

Podsjetimo, prema detaljima iz optužnice, Hodžić se sumnjiči da je kao odgovorna osoba u svojstvu člana ispitne Komisije za vozače motornih vozila ZDŽ primio novac za sebe kako bi u okviru svoje funkcije učinio što ne bi smio učiniti.

U više navrata uzimao je novac od kandidata, da bi im osigurao nesmetano polaganje vozačkog ispita, a jedan od takav slučaj dogodio se 22. 9. 2018. godine, kada je tijekom polaganja vozačkog ispita od kandidata uzeo 100 KM.

Optuženi Hodžić na tešanjskom sudu izjasnit će se o krivnji 30. rujna.

Istraga navodne pedofilije

Osim potvrđene optužnice, Tužiteljstvo ZDŽ više od pola godine provodi istragu prijave navodne pedofilije, koju su roditelji njegove učenice prijavili prije pola godine. Naime, prema navodima iz prijave, Hodžić je djevojčici slao SMS poruke, nudio joj seks, a potom i prijetio, da bi na kraju sve negirao.

Neslužbeno se saznaje da je Hodžić proteklih dana bio pozvan u Tužiteljstvo, gdje mu je rečeno da nemaju dokaza protiv njega, a da će se istraga nastaviti protiv NN osobe.

Suze i 'leksilijum'

Valja istaknuti da je Hodžić jučer, nakon uručenja rješenja o suspenziji, kako je potvrdio Ćorović, zaplakao, a da se i sam direktor pripremio za ovaj trenutak koji je javnost čekala 20 dana, pa je, prije nego će pozvati Hodžića u svoj ured, popio ''leksilijum''.