Suđenje Zulfikaru Ališpagi: Kako je moguće da napada policiju, a zbog bolesti ne može pristupiti suđenju?!

Suđenje Zulfikaru Ališpagi: Kako je moguće da napada policiju, a zbog bolesti ne može pristupiti suđenju?!

Ališpagina odvjetnica Jasmina Iftić rekla je kako njen klijent nije pristupio ročištu iz zdravstvenih razloga, o čemu je Sudu BiH dostavljena medicinska dokumentacija.

Sutkinja Željka Marenić je kazala kako je Ališpago tražio odgodu zbog zdravstvenog stanja, a njegova Obrana je dostavila endokrinološki nalaz od 30. kolovoza 2019. godine.

“Ovaj nalaz je neozbiljan u smislu traženja odgode”, rekla je Marenić.

Iftić je odgovorila da je i u ranijim nalazima Sud upoznat s ovom bolešću optuženog, te da se radi o zdravstvenom stanju koje oscilira i koje pogoršava stres.

Marenić je istaknula kako je bilo niz vještačenja zdravstvenog stanja optuženog te da je zaključeno da je bio sposoban da prisustvuje glavnom pretresu.

“On je iznalazio razloge i načine da ne pristupi pretresu. Ovo nije prvi put, ovo traje čitavih deset godina. Sud će ozbiljno razmotriti vođenje ovog postupka bez prisustva optuženog ili eventualno određivanje pritvora za optuženog. Omogućena mu je obrana u svakom pogledu, to što on opstruira, to se ne može tolerirati, i mi ćemo iznaći način da se ovaj postupak vodi i okonča”, kazala je Marenić.

Iftić je rekla kako se suđenje ne može voditi u odsustvu optuženog.

Sutkinja je naglasila i da se vijest o napadu optuženog na pripadnike policije reflektirala na ovo suđenje, te da je Sud dobio upite od medija kako je moguće da se tako ponaša osoba koja zbog bolesti ne može da pristupi na suđenje i koja “svakodnevno boravi u restoranu i kafiću”.

Ališpagi se, kao bivšem zapovjedniku Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” bošnjačke Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), sudi da je propustio poduzeti mjere na kažnjavanju potčinjenih pripadnika zbog ubojstava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjenih u napadu na Trusinu 16. travnja 1993. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. rujna, piše Detektor.