SUĐENJE BH. ISILOVCU Keserović poziva muslimane da ubijaju kršćane

Jasmin Keserović
Facebook

Državno tužiteljstvo zatražilo je produženje pritvora naredna dva mjeseca za Jasmina Keserovića, jednog od sedam osumnjičenih za učešće na sirijskom ratištu koji su 19. prosinca zrakošplovom prebačeni u Bosnu i Hercegovinu.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke, mogućeg ponavljanja djela i jer je riječ o kaznenom djelu za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju deset ili više godina.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je kazao da Tužiteljstvo BiH sada traži produženje pritvora i iz drugih posebnih razloga, a ne samo zbog opasnosti od bijega, jer je istraga proširena i u prijedlogu su priloženi dokazi koji se odnose na više osoba koje su boravile u Siriji i tamo viđale osumnjičenog Jasmina Keserovića.

U narednom razdoblju kako je rekao Hasanspahić, vršit će se dodatne provjere i ispitivanja onih koji su se u međuvremenu vratili iz Sirije, te postoji opravdana sumnja da će Keserović, svjestan težine kaznenog djela za koje se sumnjiči, utjecati na svjedoke.

https://www.youtube.com/watch?v=PJxW_kq1slk&feature=emb_logo

“Uz prijedlog smo dostavili i videozapis na kojem se nedvojbeno nalazi Jasmin Keserović koji poziva muslimane širom Europe i svijeta riječima: ‘Ustanite, muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge, postavljajte im eksploziv (…) ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti. Nemojte praviti razliku između civila i vojnika’”, naveo je tužitelj, prenosi Detektor.ba.

Prema Tužiteljstvu, izlaskom Keserovića na slobodu bila bi uznemirena javnost, koja je u velikoj mjeri bila upoznata s ovim videom.

Tužitelj je kazao kako je potjernica za Keserovićem raspisana 2015., a on je 2013. među prvima otišao u Siriju, o čemu postoje materijalni dokazi, te da sedam godina nije bio dostupan pravosuđu BiH.

“Među dokazima je i izjava njegovog oca Dževada Keserovića, koji ga je pozivao da se vrati, ali Keserović nije imao izraženu želju za povratak, već je, suprotno, pozivao i ostale članove obitelji da mu se pridruže”, rekao je Hasanspahić.

Senad Dupovac, Keserovićev odvjetnik, kazao je da su navodi Tužiteljstva “bombastični”, zatraživši blaže mjere, odnosno kućni pritvor za svog branjenika. On je rekao kako je Keserović otišao u Siriju u trenutku kada “ISIL nije postojao i kada nije bilo odluke o tome da je to teroristička organizacija”. U to vrijeme, prema Dupovcu, postojalo je “Arapsko proljeće” u Siriji.

“Sam odlazak u Siriju nije kazneno djelo. (…) U kontekstu snimka Tužiteljstvo nije navelo tko je, kad i gdje snimao video i tko ga je objavio”, kazao je Dupovac, tvrdeći kako je Keserović u vrijeme nastanka videa bio u kurdskom logoru.

On je istaknuo da Keserović nije pokušavao ukloniti nikakve tragove i dokaze, te da su nabrojani svjedoci iz prijedloga Tužiteljstva BiH za produženje pritvora ustvari istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji nisu boravili u Siriji, na što je tužitelj Hasanspahić prigovorio, dodavši da se namjeravaju saslušati i određeni zaštićeni svjedoci.

Osim Keserovića, u BiH su prebačeni Emir Ališić, Senad Kasupović, Milarem Berbić i Hamza Labidi, Armen Dželko i Muharem Dunić, koji su također osumnjičeni za sudjelovanje na stranim ratištima i kojima je Državni sud u prosincu odredio jednomjesečni pritvor.

Dosad je Državni sud osudio 26 muškaraca – na ukupno 51 godinu i dva mjeseca zatvora – zbog odlaska na ratišta u Siriji, pokušaja odlaska ili regrutiranja drugih osoba za tu svrhu.