Što otkrivaju izvješća CIA-e: Heroinski putevi vode kroz BiH

balkanska ruta
balkanska ruta
Preciznije, BiH je jedna od glavnih ruta za prijevoz heroina u zapadnu Europu. A manje je mjesto tranzita za marihuanu, navodi se u izvješću Centralne obavještajne agencije (CIA), koji je objavljen na njenoj internetskoj stranici.

Velika zarada

Benjamin Plevljak, istraživač iz Udruženja „Nova sigurnosna inicijativa", pojašnjava da balkanska ruta ima dva kraka, a jednom njih pripada BiH. Heroin ide iz takozvanog zlatnog polumjeseca - Irana, Afganistana, Pakistana. Potom ide dalje preko Turske i Bugarske. Jedan krak ide prema Kosovu, a drugi preko Sandžaka u BiH, piše Dnevni avaz.

- Razlozi za transport droga prema Zapadu leže u dobiti, koja je mnogostruko veća prilikom preprodaje u zemljama Europske unije, a samo mali dio ostaje u BiH za potrebe lokalnog tržišta. Organizirane kriminalne skupine rade po klasičnim kapitalističkim principima i biraju veća tržišta da bi ostvarile i veći profit - naveo je Plevljak.

Nezaštićene granice

Dosadašnje zapljene droge i razotkrivanja narkoekipa pokazali su da mnoge autobuske i kamionske rute iz Turske idu preko Srbije i Sandžaka u BiH. Domaće policijske agencije nerijetko su hvatale vozače turskih autobusa i kamiona, jer su bili veza heroinske mafije.

Shodno tome, Plevljak naglašava da državne granice nisu dovoljno dobro zaštićene te da sistemska korupcija pogoduje razvoju i jačanju organiziranog kriminala.

- Potrebna je politička volja da se obračunamo s mafijom. Mislim da je došlo vrijemo za to, pogotovo ako uzmemo u obzir ubojstva dvojice policajca prošli tjedan. Država mora pokazati zube. Osim toga, smatram da našim policijskim strukturama mora biti osiguran veći budžet, treba ih bolje opremiti za borbu protiv mafije. Razmjena informacija s policijskim institucijama iz regije od posebnog je značaja za borbu protiv neovlaštene trgovine narkoticima - rekao je Plevljak.

Sarajevo kao tranzitni čvor

Ugledni sociolog Srđan Vukadinović pojašnjava da se do jučer mislilo da je Priština centar narkoputeva kada je u pitanju Balkan, ali da je disfunkcionalnost bh. pravnog sistema doprinijela tome da naša zemlja, točnije Sarajevo, postane glavna tranzitna točka za trgovinu drogom na prostoru bivše Jugoslavije.

- Sarajevo je vremenom postalo centralna destinacija odakle se razvoze ogromne količine narkotika prema drugim zemljama. Čim ne funkcionira pravna država, funkcionira pravno nasilje. I tako se polako stvara ambijent za razvoj svih oblika kriminala, između ostalog trgovine drogom, gdje BiH postaje tranzitni čvor za njenu distribucije u zapadnu Europu - rekao je Vukadinović.

Naš sugovornik naglašava da se taj problem može riješiti, jer postoje uvjeti za to, ali, nažalost, tužiteljski i svi drugi pravosudni organi, kako je kazao, debelo su podešeni nacionalnim mrežama koje je formirala državna mafija.

- Uklonite li glavu hobotnici, ostaju pipci... Ogranci, pipci državne mafije koja vlada dva ipol desetljeća i koji su rasprostranjeni u svim državnim organima i postoji strah da će biti samo gore - kazao je on.

Lani u Sarajevu nije oduzet ni gram heroina

U službenom izvješću o radu MUP-a Sarajevske županije pojavljuje se nelogičan podatak da u Sarajevu nije zaplijenjen ni gram heroina, ali se u istoj informaciji kaže da je oduzeto 65 paketića ove droge tijekom 2017. godine. Interesantno je da je 2016. oduzeto 750 grama heroina na sarajevskim ulicama.