Srbijansku narkomafiju 'rasturila' je svađa oko žene

Navodno su se Sretko Kalinić i Miloš Simović i prije znali susretati u restoranima kod Rakitja, a u posjet im je dolazila Simovićeva supruga s novcem iz Srbije. Zahvaljujući bizarnom ljubavnom trokutu koji se začeo u Zagrebu, hrvatska policija otkrila je njihova boravišta u Zagrebu i uhitila oba bjegunca, piše Jutarnji list.

Otkriveno je i da su koristili dva stana na Laništu, u kojima su pronađeni i forenzički tragovi iz kojih je jasno da je u njima boravio i Cvetko Simić, koji je ubijen, a njegovi su ostaci pronađeni u jarunskom jezeru.

U suradnji sa srbijanskim MUP-om dogovoreno je Simovićevo uhićenje na srbijanskoj strani granice kod Bajakova kako bi se izbjegla procedura ekstradicije. Policija je tako na tragu razrješenja desetak atentata počinjenih u posljednjih nekoliko godina, u Srbiji, Hrvatskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj. Ukratko, rasplet obračuna u Rakitju okrenuo se protiv samog vrha organiziranog kriminala u regiji. Kalinić i Simović pripadnici su zemunskog klana, koji su do ubojstva Zorana Đinđića vodili Milorad Luković Legija i Dušan Spasojević Šiptar.

Iako su se tijekom 90-ih bavili različitim kriminalnim aktivnostima (reketarenjem, otmicama bogataša poput Miroslava Miškovića, krađom automobila itd.), glavni biznis zemunskog klana bio je i ostao krijumčarenje droge. Ono se nastavilo i poslije policijske akcije 'Sablja', tijekom koje je klan ostao obezglavljen - Milorad Luković je uhićen i osuđen za ubojstvo Đinđića, a Spasojević je ubijen u policijskoj raciji.

Ostatak klana, prema policijskim podacima, pridružio se crnogorskom narkobosu Darku Šariću, a dio se našao na 'slobodnom tržištu' podzemlja kojim je dominirao utjecajni Sreten Jocić zvan Joca Amsterdam. Simović i Kalinić prešli su u Šarićev tabor te su se pune dvije godine nakon Đinđićeva ubojstva skrivali u selu Bandići deset kilometara od Podgorice.

Prema pisanju srbijanskih medija, boravili su i u kući crnogorskog biznismena Veska Barovića, bliskog političkom vrhu Crne Gore. Barović je i jedan od osumnjičenih za krijumčarenje cigareta u procesu koji vode tužiteljstva Italije i Srbije. Skupinu Darka Šarića u Srbiji se tereti za nezakonitu trgovinu narkoticima, prije svega kokaina iz Južne Amerike, u čemu im pomažu kriminalne skupine iz cijele regije.

Vrijednost Šarićeve imovine u Srbiji procjenjuje se na više od milijardu eura, a nedavno je otkriveno da dio novca iz trgovine kokainom pere u Sloveniji kupujući velika poduzeća poput metalne industrije Litostroj. Kalinić i Simović su se u posljednje vrijeme nalazili i na području Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Nizozemske i Španjolske.

Pripadnici srbijanskog podzemlja u Hrvatskoj se terete zbog tri profesionalna ubojstva – likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića te ubojstvo Cvetka Simića. Dva su počinjena ubojstva riješena, a nakon uhićenja Kalinića i Simovića može se očekivati i rješenje trećeg, piše Jutarnji list.