Srbijanska policija uhitila zapovjednika Oružanih snaga BiH zbog krađe oružja iz vojarne u Hrvatskoj

Salkić je uhićen pri prelasku granice izmedu Hrvatske i Srbije, piše portal dnevnik.ba

Slobode su ga išili srbijanski graničari zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Hrvatskoj.

Salkić je, kako doznaje Federalna televizija, u Srbiju išao na proslavu klase. On u OS BiH obnaša funkciju zapovjednika voda, a živi u Banja Luci. prenosi slobodna dalmacija.

Silajdžić: Bespravno uhićenje

- U kontaktu sa tijelima Republike Hrvatske Ured je obaviješten da, suprotno medijskim tvrdnjama, za gospodinom Salkićem nije raspisana tjeralica od strane Republike Hrvatske, te da on nije predmet istrage u toj zemlji. Protiv Salkića je, naime, zagrebačko Vojno tužilaštvo tadašnje SFRJ još 1991. godine podiglo optužnicu za navodnu „krađu oružja i borbenih sredstava,“ odnosno „osam pištolja i dvije automatske puške.“

Ta optužnica je reaktivirana 2005. godine od strane Okružnog tužiteljstva u Beogradu i g. Salkić je uhićen po tjeralici koja je raspisana od strane srbijanskih vlasti na osnovi te optužnice.  

Ovaj Ured veoma ozbiljno shvata pokušaje Srbije da vodi postupke za navodne imovinske prekršaje protiv JNA na teritorijima sada suverenih država, što je u direktnoj suprotnosti sa Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ.

Ured ovo potpuno bespravno uhićenje stoga smatra nastavkom nasilja srbijanskog pravosuđa nad građanima Bosne i Hercegovine, te ističe da ovakvo ponašanje Srbije predstavlja ključnu prepreku za normalizaciju odnosa između dvije zemlje, navedeno je u priopćenju iz ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Harisa Silajdžića.

slobodna dalmacija