''Splitski kralj prevara'' pobjegao u BiH: Sa sobom odnio milijune od skupih vila

''Splitski kralj prevara'' pobjegao u BiH: Sa sobom odnio milijune od skupih vila
...gdje je, kako doznaje Jutarnji list, već 17. srpnja dobio i državljanstvo. Zbog toga neće moći biti izručen Hrvatskoj, ali moguće je da tamo odsluži jednogodišnju kaznu zatvora.

Bivši konzul u Njemačkoj i Švicarskoj, kao što je Jutarnji list već pisao, pravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora zbog prijevare splitske obitelji Cuzzi kojoj je uzeo 140.000 eura za stan u vilama na Pazdigradu, a kaznenu prijavu protiv njega nedavno je podnijelo i 10 uglednih Splićana koji su od njegove tvrtke Virgula 2009. kupili stanove.

Madunić je u lipnju trebao početi služiti kaznu u zatvoru Remetinec , ali tamo se nije pojavio pa je policija za njim raspisala tjeralicu. Nedugo nakon toga, 10. lipnja pobjegao je u BiH, gdje je u rekordnom roku, za samo mjesec dana, dobio državljanstvo, sve kako bi izbjegao zatvor u Hrvatskoj.

Kontroverzni poduzetnik iskoristio je činjenicu da mu je supruga državljanka BiH, a pomogla su mu i poznanstva s tamošnjim sportskim djelatnicima, pa je tako Vijeće ministara na svojoj 57. sjednici sredinom srpnja donijelo odluku o dodjeli državljanstva Maduniću.

Naime, Madunić je, kao bivši aktivni sportaš, počasni član Saveza dizača utega i Saveza tajlandskog boksa BiH, a upravo su na njihovu preporuku BiH vlasti tako brzo donijele odluku.

To je za Jutarnji list potvrdio i Nedim Mašić, glavni tajnik Saveza dizača utega BiH, koji, kako tvrdi, nije imao pojma o tome da je Madunić osuđeni kriminalac.

- Madunić se nama obratio negdje u ljeto i tražio da mu pomognemo u dobivanju državljanstva. Budući da on s nama surađuje već 10 godina, da je bio trener u nekim bosanskim klubovima, a u bivšoj državi bio je treći u dizanju utega, mi smo mu izašli ususret. On bi svakako dobio državljanstvo jer mu je supruga Bosanka, ali naš dopis Ministarstvu civilnih poslova bio je ključan i ubrzao je cijelu proceduru - kaže Mašić i napominje da su inače neki njihovi natjecatelji iz inozemstva znali čekati tri-četiri godine da dobiju državljanstvo.

U hrvatskom Ministarstvu pravosuđa kažu da je Bosna i Hercegovina obvezna odbiti nalog za izručenje jer sporazum o izručenju između dviju država uključuje samo najteža kaznena djela. Ali za Madunićem može biti raspisana Interpolova tjeralica, a Hrvatska može tražiti da tamo odsluži kaznu, slično kao što je bilo i sa slučajevima Branimira Glavaša ili pokojnog dr. Ognjena Šimića.