Spašen život 15- godišnjaka sa Save nakon što ga je ujeo poskok

...(15) iz Gornje Jurkovice kod Gradiške. Umalo je umro kada ga je trećeg dana Nove godine ugrizao poskok, što još nije zabilježeno na ovim prostorima. Otrovnica ga je ujela za kažiprst desne ruke i ubrzo je pao u stanje šoka, piše večernji list. U prvim satima njegovo zdravstveno stanje bilo je jako kritično i samo zahvaljujući spretnosti susjeda Duška Gajića (32) i terapiji Hitne pomoći iz Gradiške, dječak se istrgnut iz ralja smrti. Njih su dvojica čistili izvore vode nedaleko od njihove kuće, a riječ je o malim bazenima koji su ozidani kamenom. - U bazenima se nakupilo mulja. Već smo završavali i ostalo je samo poklopiti bazen. Međutim, Milan se u jednom trenutku rukom naslonio na taj potporni zid bazena i poskok je iskočio iz kamena i ujeo ga - priča vidno šokirani Duško.

Pao od šoka

Prethodno se nekoliko puta i sam oslanjao na zid i nije mu jasno odakle se zmija stvorila. U prvi mah nije ni vidio što se dogodilo, nego je čuo dječaka kako viče da ga je ugrizao poskok.- Prvo sam se zbunio, a onda sam ugledao poskoka. Milanu sam vezao ruku, a na prstu sam vidio tragove ugriza i zuba. On se preplašio i onako u panici krenuo je kući, koja je nekih 600 metara udaljena od bazena. Ubio sam poskoka, a Milan je već poslije nekih stotinu metara pao na zemlju i od šoka dalje nije mogao. Podigao sam ga u naručje i nosio nekih 400 metara. Došao je i jedan susjed. Milana smo stavili u auto i krenuli prema Gradiški. Dječak se ubrzo počeo gušiti pa smo mu izvukli jezik. U međuvremenu, njegov otac je kontaktirao Hitnu pomoć i našli smo se na pola puta. Kod benzinske crpke Parma trend u Dušanovu liječnici su preuzeli Milana i smjestili ga u sanitet. To je bila prava borba s vremenom- priča Duško Gajić, dodajući da je zmija bila dugačka oko 70-80 centimetara i imala šarene pruge po sebi.

Ubio zmiju

- Poskoka sam ubio. U tom trenutku pomislio sam da će trebati liječnicima za nekakav antiserum ili slično pa sam ga ubacio u vreću i ponio sa sobom. Ni najstariji mještani s obje strane Save ne pamte da je nekoga ugrizao poskok- zaključuje ovaj hrabri čovjek. Nakon ukazane prve pomoći, Milan je u kritičnom stanju prevezen na intenzivnu njegu banjalučke bolnice. Načelnik Klinike za dječje bolesti dr. Stojislav Konjević potvrđuje da je situacija bila dosta teška, ali se stabilizirala i dječak se trenutačno nalazi izvan životne opasnosti. Prvi sati uvijek su najkritičniji i moram pohvaliti kolege iz Gradiške, jer su odradili lavovski dio posla u spašavanju pacijenta - zaključio je načelnik.