Šokantna ispovjest silovane žene iz BiH: 'Tjerali su mene i sestru da se gledamo dok nas siluju

silovanje, djed, monstrum, silovanje, silovanje, granični policajac, maloljetnica, Makarska, silovanje, silovanje, Split, razbojnik, oralni seks, silovanje, BIH, silovanje, strava, modriča, djevojčica, kupovina, Sarajevo, prodaja žene, prodaja djece, bijelo roblje, zlostavljanje, djevojčice, tučnjava, roditelji, prva bračna noć, zlostavljanje, seks prakticiranje, šokantno, otac, silovanje, prijatelj, brat
...15-godišnjakinja, zajedno s njezinom 17-godišnjom sestrom, zatočili te uzastopno silovali srpski vojnici iz BiH. ''Htjeli su da priznamo da smo špijunke, pa su nas tukli dok nam nisu izbili zube.'', nastavila je svoju priču žena koja je u strahu od posljedica otkrivanja svog pravog identiteta, od novinara Reutersa zatražila korištenje tog imena.

Uhvaćena u valu etničkog čišćenja muslimana u istočnim dijelovima BiH, bila je zarobljena u srpskom logoru u Vlasenici. Kaže kako ni sama ne zna koliko puta je bila silovana.

Nakon što je oslobođena, Fika je izbjegla u Tuzlu, napustila je školu te se borila kako bi uzdržavala svoju majku, koja je tijekom rata ostala udovica, te mlađu sestru.

Danas majka troje djece, Fika ima 34 godine. Nije rekla svojoj djeci što joj se dogodilo, niti će se ikada vratiti u rodnu Vlasenicu gdje, kako vjeruje, i dan danas slobodno hodaju njezini silovatelji. Prije tri godine, potaknuta noćnim morama od kojih redovito pati, skupila je hrabrosti prijaviti policiji dvojicu svojih mučitelja koje je prepoznala u ovom gradu, no kazneni postupci nikad nisu pokrenuti.

Dijagnosticiran joj je PTSP te prima 250 eura mjesečno od Federacije BiH kao kompenzaciju za ratne traume koje je proživjela. Svome mužu je priznala što joj se dogodilo, ali se zbog toga duboko kaje, s obzirom da je nakon toga njihov brak uvelike ispaštao.

''Stvarno ne znam što me tjera da idem dalje. Moje srce je postalo trulo'', kazala je Fika.

Dvadeset godina poslije trauma koje je preživjela, Fika je tek jedna među tisućama muslimanki u BiH, piše Reuters, čiju potragu za podrškom od države blokiraju politički lideri bh. Srba, koji strahuju da će morati isplatiti velike odštete žrtvama silovanja.

Manje od 40 slučajeva silovanja je procesuirano u posljednjih 17 godina, a legislativa na državnoj razini za proširenjem kompenzacije i rehabilitacijskih prava žrtava silovanja talac je etničkog politikanstva, piše ova agencija.

Primjer BiH potaknula je Veliku Britaniju da podigne svijest o seksualnom nasilju za vrijeme rata, kada preuzme predsjedanje grupom industrijskih najrazvijenijih zemalja svijeta - G8. Pod inicijativom nazvanom ''Prevencija seksualnog nasilja'', britanska Vlada planira poslati grupu službenika, odvjetnika, psihologa i forenzičkih stručnjaka u BiH i ostale konfliktne i postkonfliktne zemlje, kako bi na rješavanju ove problematike radili s lokalnim vlastima.

Glasnogovornica ove inicijative Ann Hannah istaknula je kako će BiH biti prioritet u njihovom programu, te kako će jedna ekipa stići u našu zemlju već početkom 2013. godine.

''Čvrsto vjerujemo kako postoje dobre prilike da napravimo značajan pomak po ovom pitanju. Bez njegovog rješavanja, svaki proces pomirenja biti će nedovršen'', ustvrdila je Hannah.